lauantai 3. helmikuuta 2018

Hanhikivi 1 ydinvoimala ja Jämsän Aluelämpö

Tuli muutama viikko sitten juteltua erään ison suomalaisen yhtiön johdossa toimivan "energiamogulin" kanssa Fennovoimasta. Hänen mukaansa konsultti on laskenut Fennovoimalle ydinvoiman kannattavuuden aivan liian korkealla sähkön hinnalla. Tämä tarkoittaa sitä, että osakkaiden ostama energia tulee olemaan reilusti markkinahintaa korkeampi. Eli laitoksen toiminta ei tule olemaan kannattava normaalilla sähkön hinnalla.

Jämsän Aluelämpö on sijoittanut välikäden kautta Fennovoimaan. Nyt sijoitus on jo noin 0,5 M€. Kokonaisuudessaan sijoitus tulee olemaan yhteensä jopa noin 3 - 4,5 M€ tulevina vuosina. Sopimuksesta ei käsittääkseni pääse irtautumaan.

Helsinki ja Vantaa ovat yrittämässä irtautua Fennovoimasta, mutta ilman tuloksia. He ovat sidottuna sopimuksen kautta ydinvoimaan 5 % omistusosuudella. Siis ovat sijoittaneet rahojansa ja eivät tule saamaan niitä pois, ainakaan lähivuosikymmeninä. Eli sijoitetut rahat on menetetty. Niitä ei kukaan osta. Lisäksi sähkö tulee olemaan markkinahintaa korkeampi, joten sijoitukselle ei tulla saamaan voittoa. Joten sijoituksen tappiot vain kasvavat vain ydinvoimalan käynnistymisen jälkeen. Siis on hävitty sijoitus ja saatava energia on ylihintaista.

Myös muut pienemmät kunnat ja kaupungit ovat yrittäneet irtautua Fennovoimasta - Tuloksetta, koska kukaan ei osta niitä.

Jämsän kaupunginhallituksessa on 23.2.2015 asiaa käsitelty Jämsän Aluelämmön osalta. Asian on valmistellut talousjohtaja. Ja asiantuntijana kokouksessa on ollut Jämsän Aluelämmön toimitusjohtaja.

- sijoitus on 1.545.000 € jokaista noin megawatin suurtuista teho-osuutta kohden
- sijoitus on kahden megawatin suuruinen teho-osuus
- tuotto tulee halvempana energiana
- osuusmaksu maksetaan vuoteen 2024 mennessä
- kaupunginhallitus antaa Aluelämmölle luvan selvittää kolmannen megawatin hankintaa

Mitä tästä seuraa?

Eli sijoitetut rahat noin 3-4,5 M€ on pysyvästi kiinni Hanhikivi I -ydinvoimalassa. Niitä ei kukaan osta ja niiden realisointi on käytännössä mahdotonta.

Päätöstä on perusteltu halvemmalla energian hinnalla. Tuottoa sijoitukselle ei tulla saamaan halvemman sähkön muodossa. Tämän ovat asiantuntijat osoittaneet. Ja juuri siksi Helsinki ja Vantaa haluavat luovuttaa osuutensa pois, vaikka ilmaiseksi.

Lopuksi totean, että luottamushenkilöiden tulisi pystyä luottamaan virkamiesvalmisteluun ja asiantuntijoihin. Ja niin on käynyt.

Yöuneni ovat kärsineet....
LIITE Kaupunginhallituksen pöytäkirja 23.5.2015 § 84 Jämsän Aluelämpö Oy


Ei kommentteja: