perjantai 9. helmikuuta 2018

Herkuton päivä 40/182 -- 9.2.2018

Aamulla kupillinen mustaa kahvia. Kumpi on vaarassa: kahvinjuoja vai kahvista kieltäytyvä?

Kahvin terveyshaitoista ja -hyödyistä väännetään alati kättä. Toisinaan sitä nimitellään terveyden tuhoavaksi myrkyksi, toisinaan sen todetaan olevan lähes superfoodeihin rinnastettava terveystuote.

Tuoreet tutkimukset osoittavat, että kumpikin leireistä – kahvin hyötyjen julistajat ja haittojen huutelijat – ovat osittain oikeassa.

Kahvin on tutkitusti osoitettu vähentävän riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen sekä ehkäisevän muun muassa Parkinsonin tautia, eturauhassyöpää ja Alzheimerin tautia.

Lisäksi joidenkin tutkimusten mukaan kahvi voi vähentää joidenkin syöpien, kuten ihosyövän riskiä.

Toisaalta aina ja kaikille kahvi ei ole hyväksi. Tutkimusten mukaan geeniperimällämme on vaikutuksia muuan muassa siihen, kuinka nopeasti elimistömme pystyy käsittelemään kofeiinia.

Esimerkiksi uniongelmista kärsivien ja diabetesta sairastavien kannattaisi keskustella lääkärin kanssa kofeiinin mahdollisista haittavaikutuksista. Kahvi voi myös voimistaa vaihdevuosien oireita, kuten kuumia aaltoja. Lisäksi liiallinen kofeiinin saanti saattaa lisätä keskenmenon riskiä.

Tutkimusten mukaan kahvi kuitenkin tekee kohtuumäärinä nautittuna useimmille hyvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kirjoita kommentti