sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Jämsä huomenna

Maantieteteellinen fakta tulee ensin tunnustaa. Jämsä sijaitsee Keski-Suomessa, Jyväskylän ja Tampereen välissä, Keski-Suomen maakunnassa. Lyhyehkö matka Jyväskylään, jos työmatkana asiaa tarkastellaan. Tampere sijaitsee jo päivittäisen työmatkan äärirajalla. Liikenteellisesti Jämsä sijaitsee ihanteellisessa paikassa.

Jämsän talous on viimeisinä vuosina ollut tiukka - niin sanottua taiteilua. Rakenteellisia muutoksia on jouduttu tekemään. Palveluja on keskitetty ja hieman supistettu. Vaikemmat ajat taloudessa ovat edessäpäin. SOTE -ratkaisun tuoma tulevaisuuden tuntemattomuus mietityttää.

Jämsässä on poikkeuksellisen paljon julkisia kiinteistöjä heikon sisäilman riivaamina. Emme ole poikkeuksellinen kunta Suomen maassa. Työntekijöille on taattava terve työympäristö. Kiinteistöjen korjausvelka rasittaa taloutta vielä useana lähivuotena. Mistä tämä sisäilmaongelma oikeasti johtuu? Siihen ei ole olemassa selkeää vastausta.

Talouden tiukkuus johtuu työpaikkojen katoamisesta Jämsän seudulta muualle. Isoimpina yksittäisinä vaikuttajina on varuskunnan siirtyminen Tikkakoskelle ja metsäteollisuuden murroksen kautta vähentyneet työpaikat.

Työpaikkojen siirtyminen maakuntakeskuksiin johtuu asioiden keskittämisistä. Valtakunnallisesti pääkaupunkiseutu ja maakuntakeskukset vetävät. Myös maakuntakeskusten kyljessä olevat kunnat hyötyvät muuttoliikkeestä. Pitäisikö pendelöinti saada paremmaksi Jyväskylään ja Tampereelle?

Työpaikkojen katoaminen vaikuttaa moneen asiaan. Ihmiset siirtyvät työpaikkojen perässä. Kuinka kääntäisimme muuttotappion hieman muuttovoiton puolelle? Tämä muuttotappio kuitenkin aiheuttaa rakenteellisia muutoksia kuntaamme. Ja muutoksia on vain tehtävä, koska talous siihen ajaa. Raha ei kasva puiden oksilla. Kolmevuotisella suunnittelukaudella on Jämsän talous oltava plus miinus nolla tai positiivisella puolella.

Jämsässä on paljon hyvääkin
- metsäteollisuus vankka ja vakaa tukijalka

- ilmailuteollisuus on iso työllistäjä

- elintarviketeollisuuden puolella meillä iso toimija

- terveyssektori on myös merkittävä työllistäjä alueella

- julkisen sektori on myös iso työllistäjä jatkossakin

- matkailun alueella meillä on iso ympärivuotinen keskus

Mistä Jämsä tunnetaan Suomi-tasolla? 
Himoksesta, se on taivahan tosi. Mutta tietäsivätpä turistit vielä, että Himos on Jämsässä.

Mistä Jämsä haluttaisiin tunnettavan?
- elinvoimaisena ja kehittyvänä keskisuurena kaupunkina
- metsäteollisuudesta
- ilmailuteollisuudesta
- ympärivuotisesta matkailukeskuksesta
- Euroopan suurimmasta Datapuistosta

Me voimme Jämsäläisinä asiohin vaikuttaa, kukaan muu ei tee asioita puolestamme.

Saisimmeko aikaan maakuntakeskuksiin maalle pako ilmiön?