torstai 2. helmikuuta 2017

Valitsijayhdistysten ehdokasasettelulomakkeet

Valitsijayhdistyksen (Sitoutumaton Uusi Jämsä) perustaminen on melkoisen helppoa, mutta paperisota on jonkilainen. Valmiit lomakkeet löytyvät vaalit.fi sivulta.

Äkikseltään tuntuu monimutkaiselta, mutta nyt kolmannella kerralla jo melkein käy kuin luomisen työ. Tosin reilussa neljässä vuodessa kerkesi kaiken jo unohtaa.

Kiitos Jämsän kaupungin Sari Riekille kertauskoulutuksesta siitä, kuinka lomakkeet tulee täyttää kerralla oikein. Koulutus tuli tosi tarpeeseen.

- - -
LYHYESTI: Jokainen ehdokas muodostaa ensin valitsijayhdistyksen ja sitten niistä muodostetaan yhteislista.
- - -
JA MONIMUTKAISESTI: Kuntavaaleissa ehdokkaita voi asettaa äänioikeutettujen perustamat valitsijayhdistykset. Yhden ehdokkaan asettamiseksi valitsijayhdistyksen voi perustaa vähintään 10 asianomaisessa kunnassa äänioikeutettua henkilöä.

Kunnassa, jossa asukasluku on vaalivuotta edeltävän marraskuun lopussa enintään 1 500, valitsijayhdistyksen voi perustaa vähintään kolme äänioikeutettua. Jos kunnan asukasluku on 1 501-2 000, valitsijayhdistyksen voi perustaa vähintään viisi äänioikeutettua.

Valitsijayhdistykset voivat muodostaa yhteislistoja, joissa kussakin voi olla enintään valittavien valtuutettujen puolitoistakertainen määrä ehdokkaita.
- - -

Poliittisilla puolueilla asiat hoituu huomattavasti helpommin.

Jos ensimmäistä kertaa tutustuu asiaan, niin jää kyllä valitsijayhdistysten ehdokasasettelulomakkeet täyttämättä.

Olen aloittanut nimien keräämisen.