tiistai 14. helmikuuta 2017

Poliittista joogaa

13.2.2017 Jämsän kaupunginvaltuusto piti kokoustaan Hallissa Kuorevesisalissa. Paikka on Jämsän parhaimpia kokouspaikkoja, tosin maantieteellinen sijainti ei ole ihan paras mahdollinen, mutta ei pahakaan.

Aina kun media on paikalla, niin näyttää selkeästi sille, että tiettyjen henkilöiden aivosolujen toiminta vilkastuu merkittävästi. Aivosolut virittyvät aivan toiselle asteelle ja orbitaaleilla liike exponentiaalisesti kasvaa.

Aina silloin tällöin tulee eteen, että pitää järjestää kuntalaisten kuulemistilaisuuksia. Kuntaliiton asiantuntija totesi, että juuri Te valtuutetut olette linkkinä kuntalaisiin. Olkaa korvat kuulolla ja silmät auki. Tavoittaako kuntalaisten kuulemistilaisuus muuta kuin muutama kymmenen henkilöä? Ajaako se tilaisuus tarkoitusta?

Välillä tulee eteen uusia poliittisia ja varsin populistisia määritelmiä: Kuka on se poliittisesti mukautuvaisin puolue ja kuka taas ei. Jämsään on rantautunut tai on ollut rantautuneena oma "Trump" -lahko. Täytyy sanoa, että hymy on yhtä herkässä valtuutetuilla ja yleisöllä, kuuntelee sitten Trumppia tai paikallista "Trumppia". Tämä on politiikan iloa;)

Isojen asioiden käsittely, miljoonien eurojen sellaisten, tuntuu olevan helppoa. Mutta helpoista ja mitäänsanomattomista asioista joogaaminen on tunnettua. Se onnistuu kaikilta. Helposti ymmärrettävää ja helppo puhua ihan väsyksiin asti.

Pakkoruotsin poistosta oli kaikkien helppo keskustella, koska kaikilla oli omakohtaista kokemusta. Demokraattinen päätös oli, että
- haemme pakkoruotsin poiston kokeilualueeksi
-- jos valtiovalta joskus sellaisen kokeilun päättää
-- ja jos siitä ei aiheudu merkittäviä kustannuksia Jämsälle.

Eli oltiin sitten mitä mieltä tahansa, pakkoruotsin posto JAA/EI, niin mitä oikeasti käytännössä päätettiin?

Jos joskus valtiovallan taholla päätetään pakkoruotsin poiston kokeilualueen perustamisesta, niin Jämsä hakee kokeilualueeksi. No päästäänkö sitten kokeilualueeksi vai ei? Jos päästään kokeilualueeksi, niin siitä ei saa aiheutua merkittäviä kustannuksia Jämsälle. Mitkä ovat ne merkittävät kustannukset milloin siinä tapauksessa liitytään tai ei?

Siis mistä oikeasti päätettiin? Jos, jos ja jos, niin se takoittaa, että lasten vanhempien tulee ottaa vastuu lastensa valinnoista.

Viimeisten vuosien aikana on kaavapäätökset menneet läpi nuijan kopautuksella, niin kuin nytkin. Ja se on hyvä asia. Eteenpäin mennään ja uuden syntymiselle tulee mahdollisuus.  Minulla on jotenkin sellainen tunne, että kaikki valtuutetut eivät monesti tiedä, mistä päätettiin. Asiat ovat laajoja ja moniselkoisia, ja erittäin täydellisesti selvitetty. Toivoisinkin, että kaavoista annettaisiin valtuustossa sellainen lyhyt parin kolmen minuutin referaatti. Näin ryhmämme sisällä keskustelimme.

Mitkä ovat ne Jämsän isot asiat, mihin meidän tulisi enemmän fokusoitua?

Ne ovat:
- kaupungin talous
- maakunta/SOTE asiat, voimme asiaan vaikuttaa
- oikeat investoinnit tiukassa taloudellisessa tilanteessa
- työpaikkojen lisäämisen edellytysten luominen
- muuttotappion kääntäminen muuttovoitoksi
- lasten ja vanhusten hyvinvointi

Jotenkin jään kaipaamaan konkreettisia toimia isojen asioiden hoidossa. Intuitiivinen ja nopealiikkeinen päätöksentekokoneistoni aivosolujeni orbitaaleilla ei tahdo kestää tätä poliittista joogaa.

Mielestäni Jämsässä tulisi olla suorat henkilövaalit, joilla valitaan Jämsäläiset edustajat päättämään Jämsäläisten asioista. Nyt hyvät henkilöt eivät hakeudu joogan pariin.

Kaiken kaikkiaan tämä on kaikki politiikkaa.