perjantai 17. kesäkuuta 2016

Aluelämmön investointi Halliin - Tarjousprosessi tutkittava

Eri tahoilta on otettu yhteyttä Hallin lämpölaitos investointiin liittyen. On tehty virhe sanovat asiantuntijat. Sisäpiiristä on lähestytty jälleen päättäjiä. Asiantuntijoiden ja sisäpiirin ammattilaisten mukaan olisi pitänyt investoida kahteen pieneen kattilaan 1,0 MW + 0,5 MW (talvi+kesä), ei 4 MW kuten nyt on päätetty.

Päätöksen Jämsän Aluelämmössä tekee yhtiön hallitus ja hallitukselle investoinnin esittää toimitusjohtaja.
Ilmeisesti tehtiin päätös liian isosta laitoksesta?

Nyt on tutkittava Jämsän Aluelämmön investointi tarjousmenettelystä lähtien. Onko toimittu Jämsän edun nimissä? Kansankielellä sanottuna voisin todeta, "hieman haiskahtaa". Joku insinööriä rikonsoikeutta paremmin ymmärtävä totesi ääneen "On tutkittava onko tapahtunut rikos?".

Se miksi olen asiasta kiinnostunut on seuraavat asiat:
- investointi on 2 M€ kalliimpi kuin olisi pitänyt tehdä
- tulevaa laitosta ajetaan väärin ja väärällä hyötysuhtella, rahaa palaa
- hävittiin vielä VAPOlle kilpailutus tämän takia

Kyseessähän on Jämsäläisen veronmaksajan rahat. Eli 15 vuoden aikajänteellä Jämsä mielestäni hävisi erittäin paljon rahaa. Tarkastuslautakuntaa on jälleen asiasta informoitu. Asia pitää tutkia !!! Sitten loppuu tämä joogaaminen, kun asia on tutkittu.

Liitin aiemman kirjoituksen tähän. Edellinen kirjoitus löytyy linkin takaata.
- - -
Jämsän Aluelämpö investoi 4 MW laitokseen Halliin, joka myy lämpöä 8 GWh. Kattilaa ei voi käyttää kesäkuukausina noin 4 kk aikana. Tänä aikana pitää polttaa öljyä.

Olisi pitänyt investoida kahteen pieneen kattilaan, talvikäyttöön 1 MW ja kesäkäyttöön 0,5 MW. Tällä ratkaisulla olisi saatu tuotettua tarvittava 8 GWh. Tämä ratkaisu olisi ollut noin 2 M€ halvempi.

Vastaavaan aikaan VAPO investoi Hallissa 3 MW laitokseen, joka myy lämpöä 18 GWh.

Datakeskus ei kuluta lämpöä, vaan serverit tuottavat lämpöä. Tarvitaan jäähdytystehoa, ei lämpöä. Tämä on niin sanotulla Aluelämmön kaukolämpöalueella.

Eli Aluelämpö tekee kattilan 4 MW, joka myy lämpöä 8 GWh.

Ja VAPO tekee kattilan 3 MW, joka myy lämpöä 18 GWh.

- - -