perjantai 6. tammikuuta 2023

Kokouksien historiaa

Tässä on tullut oltua jo tovin työelämässä. Työt alkoivat 1990-luvun puolivälissä. Mietiskelin tässä, miten kokoukset ovat muuttuneet tänä aikana.

Alkuaikoina kokoukset kutsuttiin ihan erillisellä A4 -kutsulla paikalle. Kutsussa oli aika, paikka ja kutsutut henkilöt. Kokouksesta laadittiin muistio. Isoimpien kokousten muistiot kirjoitti sihteeri puhtaaksi ja oikoluettiin muutaman kerran, jotta se tuli valmiiksi. Muistio ja liitteet (noin 30 s.) kopioitiin kopiokoneella noin kolmeenkymmeneen kertaan. Sitten ne laitettiiin kirjekuoreen ja lähetti kiikutti ne ympäri tehdasta niska vääränä. No osa muistion saatuaan heitti sen suoraan roskiin ja osa tallensi mappiin. No se oli sitä aikaa.

Ajan saatossa kokoukset muuttuivat kirjalleen. Tuli taskukalenterien tilalle sähköiset kalenterit kutsuja varten. Fläppitaulut korvattiin videotykeillä ja nyt käytetään isoja näyttöjä. Muistiot kirjoitettiin ensin vihkoon ja myöhemmin ne kirjoitettiin kokoukseen tiimellyksessä suoraan läppärille.

Kokouksiin liittyi usein paikasta toiseen liikkuminen. Tehtaan sisällä tuli varata riittävästi aikaa paikasta toiseen eli kokoukseen siirtymiseen 5-10 min. Välillä kokoustettiin toisella tehtaalla ja siirtymiseen tuli varata 30 min suuntaansa. Toisinaan aamujunalla paukutettiin menemään isolle kirkolle palaveriin. Joskus palaveri kesti vain tunnin ja sitten taas kolisteltiin junalla kotiin. Yleensä kokous kesti koko päivän. Toisinaan mentiin pirssillä isolle kirkolle aamusta ja illalla takaisin. 

Harvemmin, mutta joskus tehtiin päivän keikkoja Keski-Eurooppaan. Aamulla ennen neljää noustiin unisena taksiin. Sitten otettiin suunta Seutulan kentälle. Lento kohteeseen ja päivä siellä. Sitten pirssi vei viimeiseen iltakoneeseen ja lennettiin takaisin Seutulaan. Pirssi oli odottamassa ja joskus yhden kahden maissa oltiin kotona sängyn pohjalla. Ja aamuksi töihin.

Paras keikka oli eräällä henkilöllä seuraava. Taksilla Seutulan kentälle ja lento Eurooppaan. Sumun takia kone ei voinut laskeutua oikeaan kohteeseen. No kokous meni sivu suun, kun kone laskeutui toiselle kentälle. Sitten seuraavalla koneella kohti Helsinkiä ja sieltä pirssillä kotiin. Lentävä lause syntyi: Tulihan käytyä Euroopassa.

Viime aikoina etäkokoukset ovat tulleet kaikille tutuiksi. Korona vielä vauhditti siirtymää. Enää harvemmin kokoonnutaan neuvotteluhuoneeseen. Kaikkien on helppo osallistua Teams:n välityksellä kokoukseen. Osallistujat istuvat omissa konttoreissa luurit päässä ja seuraavat ruudulta kokouksen etenemistä. Kokouksesta toiseen siirtymiseen menee aikaa sekunnista viiteen. 

Kokouksia on helppo järjestää katsoo vain kaikkien osallistujien kalenterista vapaan ajan ja laittaa kutsun liikkeelle. Tietysti nykyinen kokoustaminen vaatii kokouksen vetäjältä erilaisia ominaisuuksia kuin ennen.

Itse välillä kokoustelen Intialaisten kanssa IT-asioissa. Teams kutsulla esitetään palaveriaika. Kokous etenee ruudulla ja ääni kuuluu kuulokkeista. Välillä tehdään pikakokouksia ihan hetken mielijohteesta jotain ongelmaa ratkottaessa. Tarpeen mukaan saatetaan kesken kokouksen ottaa joku asiantutija mukaan kokoukseen, jos hän on vihreällä eli vapaana.

Onneksi vielä joskus on niitä vanhan ajan kokouksia ihan neuvotteluhuoneessa. Se tuntuu ihan historian havinalta.

Maailma on muuttunut. Matkustaminen on vähentynyt ja hektisyys on kasvanut. 

Mitä seuraavina vuosia tapahtuu, niin sitä en näe kirkkaana kristallipallostani.

Ei kommentteja: