Olen ihmetellyt asiaa jo tovin ja nyt kun luin Jämsän kaupunginhallituksen esityslistaa, niin pulpahti asia taas päähäni.
Jos julkisia varoja käyttävä "hankintayksikkö", eli esimerkiksi valtio, hyvintointialue tai kunta, haluaa ostaa palvelun, järjestetään hankintalain mukainen kilpailutus, josta edullisimman tarjouksen tehnyt tarjoaja valitaan palvelun tuottajaksi.
Jos palvelu hankitaan "sidosyksiköltä", eli kunnan omistamalta yhtiöltä, kilpailutusta ei kuitenkaan tarvitse järjestää. Tätä kutsutaan in house -järjestelyksi.
In house -asemassa olevan sidosyksikön pitää olla hankintayksiköiden kokonaan omistama. Nimellinen omistajuus kuitenkin riittää. Siis riittä yksi (1) osake.
Eli sidosyksikkö voi myydä palvelua kunnalle tai hyvinvointialueelle ilman kilpailutusta, ja samalla kilpailla yksityisen sektorin kanssa muista asiakkaista.
Tällainen yhtiö saa myydä vapaille markkinoille saa myydä vain viisi prosenttia (5 %).
Eli Keski-Suomen Hyvinvointialue voi ostaa Jämsän Ateria ja Puhtauspalvelut Oy:ltä palveluja kilpailuttamatta, kun se ostaa yhden nimellisarvoltaan olevan osakkeen 1000 €. Niin tämä on vain yksi esimerkki monesta muusta kilpailuttamatta jätetystä hankinnasta. Näitä on lukuisia ja kuuluisin on Helsingin kaupungin palkanlaskennan hankinta Sarastialta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti