perjantai 6. tammikuuta 2023

Ennen oli ennen ja nyt on nyt

Ennen kaikki oli toisin, jopa paremmin ja niin on aina ajateltu. Maailma muuttuu ja me muutumme mukana. Emme vain huomaa sitä. Oliko ennen kaikki paremmin kuin nyt vai toisinpäin? 

Ruokakaupassa käytiin ennen useasti ja monesti se sijaitsi kävelymatkan päässä. Nykyään kaupat ovat kaukana ja niissä asioidaan pari kertaa viikossa, yleisimmin autolla.

Jotta kaupassa asiointi onnistui, niin rahaa oli haettava pankista henkilökohtaisesti. Pankkivirkailija laski rahat ja merkitsi ne käsin pankkikirjaan. Nyt asiointi hoituu pankkikortilla tai mobiilimaksamisella.

Oravan nahka-ajan jälkeen siirryttiin kolikoihin ja myöhemmin tuli setelit. Nykyisin taitaa suosituin maksutapa olla lähimaksu, pankkikortti tai mobiilimaksaminen. Monella ei ole juurikaan käteistä rahaa muuta kuin varuilta. 

Laskut toimitettiin postinkantajan toimesta postilaatikkoon tai luukusta eteiseen. Ne kiikutettiin lähipankkiin ja siellä pankkivirkailija maksoi laskun ja merkitsi suorituksen pankkikirjaan. Laskusta jäi paperinen tosite, jolla voi todistaa maksaneensa lasku. Nykyisin laskun saa yleisimmin sähköisesti ja maksu hoituu joko e-laskuna tai älykännykällä luetaan viivakoodi ja suoritetaan maksu. Tosite on digitaalisena verkkopankissa.

Vakuutusasioissa mentiin vakuutuslaitoksen konttoriin ja hoidettiin asia. Nyttemmin asia hoituu soittamalla tai verkkoasiointina. Soittamalla asioiden hoitaminen on joskus työlästä, mutta onneksi pääosin asiat hoituvat verkossa melko kivuttomasti.

Kirjeet toimitettiin ennen postilaatikkoon. Hetken aikaa oli teleksi ja sen jälkeen sen korvasi faksi, jolla lähetettiin "aaneloset" bitteinä jopa maapallon toiselle puolelle. Nykyinen kirjeen korvaaja on sähköposti, jolla hoituu asiat murto-osasekunneissa minne päin maailmaa tahansa. 

Ennen televisiota kuunneltiin radiota. Sitten tuli se mustavalkoinen "lumisateinen" laatikko, josta katsottiin yhdeltä tai jopa toiseltakin kanavalta ohjelmia. Väritelevision kulta-aika koitti sen jälkeen. Jos kanavia halusi vaihtaa oli noustava sohvalta ja vaihdettava omin pikku kätösin kanava. Nyt elämme murroksessa, missä "ajastettu" TV-ohjelmatarjonta on muuttumassa. Ohjelmia voidaan katsoa milloin vaan ja missä vaan, melkein millä välineellä vaan, älykännykkä, tabletti, tietokone tai internetissä oleva televisio.

Puhelut hoidettiin kampea vääntämällä ja pyydettiin keskusta yhdistämään tiettyyn paikkaan. Monesti linjat olivat huonoja eikä yhteyttä aina saatu. Sen jälkeen voitiin numerokiekkoa itse pyörittelemällä valita haluttu vastaanottaja. Ja kaikki tämä toimi vain siellä, missä oli puhelinlangat. Ulkomaanpuhelut olivatkin pitkään aika hepreaa, eivätkä aina onnistuneet. Nyttemmin kaivetaan älykännykkä taskusta ja kilautettaan kaverille melkein ihan minne päin maailmaa tahansa.

Sanomalehdet tuli joka aamu eteiseen oven luukusta tai siten tiellä sijaitsevaan postilaatikkoon. Sitten tuli se digitaalinen murros ja nyt uutiset toimitetaan digitaalisena. Lukuvälineenä voi olla monenlaiset digilaitteet. 

Veroasiat etenkin veroilmoitus hoidettiin niin, että kaikki liput ja laput liitettiin veroilmoituksen liitteeksi. Paksu kirjekuori toimitettiin verotoimistoon ja myöhemmin posti kuljetti sen. Nyt veroilmoitus voidaan tarkistaa verkossa ja tarvittaessa täydentää. Suurin osa tiedoista siirtyy automaattisesti veroilmoitukseen ja liitteitä ei tarvitse enää liittää.

Aion pysyä alati muuttuvan maailman kyydissä. En ota kantaa siihen mennäänkö oikeaan suuntaan. En myöskään voi vaikuttaa muutoksen suuntaan.

Onneksi enää ei käydä kauppaa oravannahoilla.

Ei kommentteja: