maanantai 8. helmikuuta 2021

Muistutus - Himoksen lumivarma latu plv 0-1689.7, Siirtymälatu plv 0-226.4

Tuli tehtyä muistutus. Se on ensimmäinen sellainen elämässäni. Toimitin sen tekniseen toimeen tekninen@jamsa.fi.

- - - 

Muistutus - Himoksen lumivarma latu plv 0-1689.7, Siirtymälatu plv 0-226.4

Lumivarma on hyvä asia Jämsän matkailun kannalta. Olen ehdottomasti ladun rakentamisen kannalla ja suunnitellulla aikataululla.

Teknisen lautakunnan pöytäkirjan liitteessä "Himoksen lumivarma latu ja siirtymälatu, suunnitelmaehdotus" on esitetty päällysrakenne. Vaihtoehdossa 2 (Ve2) on esitetty jakavan kerroksen tekemistä mineraalivillamurskeella. Ehtona tässä on, että tähän pitää saada ympäristölupa.

Tutkiessani laajalti mineraalivillamurskeen käyttöä rakenteessa, niin ei löydy riittävästi tietoa ja faktoja sen ympäristöystävällisyydestä. Missään ei ole esitetty liukoisuustestejä. Epäpuhtaudet mineraalivillajätteessä laajana asiana huolettaa. Emme voi olla täysin varmoja, että jokainen mineraalivillajäte-erä on varmasti puhdasta luontoon laitettavaksi.

Myös Särkijärven koelatupohjan lämpötilojen mittaustulokset puuttuvat. Anturit ovat kolmessa kerroksessa: pohjarakenteessa, mineraalivillakerroksessa (lasivilla) ja pintakerroksessa. Tästä kokeesta ei ole esitetty raporttia jätemineraalivillarakenteen hyödyllisyydestä eikä ympäristöystävällisyydestä.

Olen keskustellut aiheesta myös Antti Määttäsen GRK kanssa. Hänellä ei ole esittää dokumentaatiota mineraalivillan hyödyllisyydestä ja ympäristöystävällisyydestä.

Eli ehdotan, että Ve2 ratkaisua (mineraalivillaa) ei käytettäisi päällysrakenteen jakavan kerroksen materiaalina. Esitän ainoaksi vaihtoehdoksi Ve1 eli Sr 0/80 mm jakavaksi rakenteeksi.

Linkit

Teknisen lautakunnan pöytäkirjan liite Himoksen lumivarma latu ja siirtymälatu, suunnitelmaehdotushttp://jamsa.oncloudos.com/kokous/20211465-9-1.PDF

Kuulutuksen L1 Tyyppipoikkileikkaukset_Ensilumenlatu_ teklahttp://jamsa.oncloudos.com/kuulutus/6374795406682887011.1612350066318.PDF

Ei kommentteja: