torstai 11. helmikuuta 2021

Tykkilumen sulaminen - hiihtolatu ja laskettelurinne / jätemineraalivilla

Blogini kirjoitukset saavat aina alkunsa jostain impulssista. Hetken ja tovin on seuraava asia pyörinyt alitajunnassani. Eilen tuli se kirjoituksen synnyttävä impulssi.

Oletetaan ensiksi, että meillä on jätemineraalivillalatu. Sen muodostuu yksinkertaisesti kerrottuna kerroksista: pohjakerros (perusmaa), jätemineraalivillakerros ja päällimmäisenä pintakerros. Ennen talvea syksysateilla maa on läpimärkä ennen talven pakkasia. Mineraalivillan eristävyys rakenteissa yleisesti perustuu siinä olevaan ilmaan. Maassa märkä jätemineraalivilla ei mielestäni eristä lämpöä juuri yhtään mitään, koska ilma toimii eristeenä, ei vesi.

Jätemineraalivillan lämmön eristävyyttä perustellaan sillä, että maassa oleva lämpö syksyllä pysyy villakerroksen alla. Pakkasten tultua maan pinta jäätyy ja maassa oleva lämpö ei sulata maan pinnassa olevaa lumikerrosta.

No ei takerruta edellisiin kappaleisiin, vaan jatketaan ajattelua eteenpäin.

Laskettelukeskukset lähes kaikkialla Suomessa, ainakin etelässä, lumettavat noin "metrin" kerroksen tykkilunta syksyisin lähes sulaan maahan. Tällä tehdyllä tykkilumella lasketellaan vähän rinteiden ilmansuunnasta riippuen käytännössä aina vappuun saakka. Tykkilumi säilyy hyvin maassa, joka on ollut syksyllä lumetettaessa melkein sula. Ei ole koskaan kuullut puhuttavan maan lämmittävästä vaikutuksesta.

Sitten siirryn päässäni syntyneisiin kysymyksiin,...

Miksi hiihtoladun pohjassa oleva maa on erilaista kuin laskettelurinteissä ja hiihtoladun pohjaan tulisi laittaa jätemineraalivillakerros, kun sitä ei ole laskettelurinteiden pohjassakaan?

Missä ovat ne tutkimustulokset nähtävillä, joissa osoitetaan, että märkä jätemineraalivillakerros on hyödyksi latupohjalle eli estää paremmin lumen sulamisen normaaliin latupohjarakenteeseen verrattuna?

Missä ovat olemassa jätemineraalivillan (lasi- ja kivivillan) tutkimustulokset epäpuhtauksista, liukenevat aineet?

Kuinka seurataan ja varmistetaan, että jokaisen maahan laitettavan jätemineraalivillaerän puhtaus on ympäristöviranomaisen edellyttämällä tasolla?

Mikä on se ajava voima, minkä perusteella jätemineraalivillaa halutaan "piilottaa" latupohjarakenteen?

Mikä on "rahan voiman" merkitys?

Lopuksi totean selvennykseksi, että minulla ei ole mitään lumivarmaa latua vastaan

Mutta rakenteessa käytettävää jätemineraalivillan käyttöä en insinöörin järjellä ymmärrä. Yritän perustaa ajattelumaailmani järjellä käsiteltävään tietoon eli olemassa olevaan faktatietoon.

Ei kommentteja: