perjantai 15. tammikuuta 2021

Koronaviruksen varjossa leviää outoja tauteja

Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Ari Kinnari on kirjoittanut aivan loistavan kolumnin 15.1.2021. Täytyi ottaa talteen. On meinaan mielestäni loistavasti kirjoitettu. Antaa aihetta erilaisille ajatuksille.

Koronaviruksen varjossa leviää outoja tauteja.
Viisi huolestuttavaa tautia, jotka saattavat laajeta epidemioiksi.

SUOMEN kansallinen rokotus­ohjelma antaa suojan yli kymmentä tarttuvaa tautia vastaan, ja sitä kehitetään pitkä­jänteisesti tauti­tilanteen mukaan. Korona­viruksen varjoon on jäänyt useita huolestuttavia tauteja, joita nyt harkitaan mukaan rokotus­ohjelmaan.

UHKAROKKO
Viruksen aiheuttama infektio, joka alkaa usein allergisilla oireilla tieteellisestä tutkimuksesta ja terveestä järjestä. Uhkarokko on tulehdustila, jossa salaliittoteoriat vähitellen valtaavat koko kehon. Uhkarokko voi olla vakava sairaus iästä riippumatta kenelle tahansa. Uhkarokolle altistaa muun muassa medialukutaidon puute. Saattaa aiheuttaa vaikeita jälkitauteja.

INFLUENSSERI
Ajatusmallien ja kulutustottumusten infektio, joka leviää yleensä sometartuntana. Taudin itämisaika on useimmiten pitkä, jopa vuosia. Oireiden kirjo ja voimakkuus vaihtelevat. Tavallisesti harmiton, mutta voi aiheuttaa vakavissa tapauksissa näkökentän kaventumista ja identiteettihäiriöitä. Perusterveillä tauti paranee itsestään, mutta herkillä oireet ja jälkitaudit voivat kestää loppuelämän.

JÄNKKÄKOURISTUS
Jänkkäkouristusbakteeri on yleisesti ihmisluonnossa esiintyvä bakteeri, joka lisääntyy erityisesti hapettomissa kuplissa. Se tuottaa suotuisissa oloissa myrkkyä, joka kulkeutuu keskushermostoon ja aiheuttaa jänkkäämistä, meuhkaamista, solvaamista, kyvyttömyyttä kuunnella muita ja empatianpuutostiloja. Muita yleisiä oireita ovat leukalukko, ”ivahymy”, niskajäykkyys ja epäselvä puhe.

HINKUÄKSY
Helposti tarttuva viruksen aiheuttama tauti, joka aiheuttaa äänekästä hinkua sääntöjen ja suositusten uhmaamiseen sekä rajuja kapinapuuskia. Hinkuäksyyn voi liittyä myös ajatuskatkoksia ja itsekkyyskohtauksia. Tyypillisesti potilas on kuumeeton ja hän voi kohtausten välisen ajan melko hyvin lukuun ottamatta katkeruutta.

HEPATVIITTI
Hepatviitti on viruksen aiheuttama sometulehdus, joka tarttuu herkästi digiteitse. Tartunnan saaneista moni kokee infektion alkuvaiheessa oksennusrefleksiä, pahaa makua suussa, kostonhimoa ja besserwisserismiä. Tautiin voi liittyä suurentunut ego, joka aiheuttaa epämiellyttävää tunnetta tai jomotusta seuraajissa. Osa jää viruksen kantajiksi eli infektio kroonistuu.

Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Ei kommentteja: