lauantai 23. tammikuuta 2021

Jätevillaa 2700 m3 Himoksen lumivarman ladun pohjaan

Nykyinen ensilumenlatu kiertää Kuolemanjärven (Kuikanjärven) ympäri ja päättyy Keski-Himokselle. Ja uusi lumivarma latu tulee ensilumenladun jatkeeksi Keski-Himokselta Pohjois-Himokseen.

Mineraalivillalla tarkoitetaan kivivillaa ja lasivillaa. Jämsän kaupungilla on ympäristölupa kivivillan koeluontoisesta käytöstä latupohjassa Särkijärven asuntoalueen takana. Siis päätös oli kivivillalle, mutta kuinkas ollakkaan maahan laitettiin lasivillaa. Siis toimittiin ympäristölautakunnan päätöksen vastaisesti. Mitään tieteellistä hyötyä ei ole esitetty jätevillan käytöstä latupohjassa. Eikä ole myöskään esitetty mitään näyttöä sen hyödyllisyydestä.

Nyt Himokselle suunnitellaan lumivarmaa latua Jämsän kaupungin toimesta, mikä on hieno asia ja olen ehdottomasti sen kannalla. 

Mutta suunnitelmassa on, että latupohjan rakenteeseen tullaan laittamaan jätemineraalivillaa 20 cm kerros, jos ympäristölupa saadaan. Asia on teknisen lautakunnan esityslistalla 28.1.2021

Pienenä kuriositeettina ihmettelen, miksi esittelytekstissä ei ole mainittu, että latupohjarakenteeseen suunnitellaan laitettavaksi jätevillaa. Tämä on mielestäni oleellinen asia päätöksessä. Asia selviää liitteen pienellä präntätystä osiosta, kun oikein asiaa tutkii. Mielestäni tämä on hyvän hallintotavan vastaista.

Siis Suomessa syntyvää mineraalivillajätettä haudataan Himoksen lumivarman ladun pohjaan. GRK on varastoinut suuria määriä mineraalivillaa Metsä-Kivelän kaatopaikalle ja nyt se haudataan lumivarman ladun pohjarakenteisiin. GRK käärii ison summan rahaa ja Jämsän kaupunki ottaa ympäristö- ja imagoriskin saamatta lantin lanttia.

Mikä muuten on maahan haudattavan jätteen määrä?

Pituutta ladulla on 1689,7 m ja leveyttä 8 m. Tampatun ja painuneen jätevillakerroksen paksuus on 200 mm. Nopealla laskutoimituksella 1689,7 x 8 x 0,2 jätevillan määräksi tulee 2704 m3.

Mielestäni tämä on Jämsän kaupungin sekä  imagoasia että ympäristöasia, että mineraalivillajätettä EI LAITETA Himoksen lumivarman ladun latupohjaan 2700 m3.

Herääkin kysymys, miksi muut kunnat tai kaupungit eivät ole lähteneet tällaiseen projektiin mukaan?

LISÄYS 27.1.2021 Lumivarman ladun rakennesuunnitelmassa on kaksi (2) toteutusvaihtoehtoa eli perinteinen rakenne ja rakenne, missä yhtenä rakennekerroksena on jätevilla. Olen perinteisen rakenneratkaisun kannalla, jos minulta kysytään asiaa. Perusteluna on se, etten ymmärrä maassa olevan syksysateen kasteleman märän jätevillan järkevyyttä. Mielestäni märkä jätevilla maassa ei eristä mitään. Lisäksi jätevillan puhtaus askarruttaa. Myös jätevillasta liukenevat ainesosat eivät ole tunnettuja, koska jätevilla voi olla kotoisin melkein mistä tahansa. Miten taataan, että jätevilla on puhdasta?



4 kommenttia:

Mikko Hakala kirjoitti...

Enten mietityttää että miksi tähän ei muut ole lähtenyt jos idea on hyvä?

jussi kirjoitti...

Jätevillaa?
Aspesti-villaa sanottiin lasivillaksi . Mineraalivilloissa jäte sisältää usein
aspesteja. Huomion arvoista MIKÄ-jätevilla. Pahimmat niistä vain betonointiin kelvollisia.

Tarja Uusipaasto kirjoitti...

Periaatteessa suhtaudun erittäin myönteisesti uusiomateriaalien hyötykäyttöön - niiden avulla säästetään uusiutumattomia soravaroja ja vähennetään jätteiden varastoimisen tarvetta.
Jo 15 vuotta sitten mietittiin, olisiko Jämsän uusi uljas tulevaisuus kiertotalouden keskuksena; onhan meillä merkittävää kierrätysosaamista, joista ykkösenä Jämsänkosken ylpeys, Erkki Salminen Oy.
Mineraalivillan raaka-aineet eivät sinällään ole ongelma eikä este uusiokäytölle. Lasivilla valmistetaan yleensä jätelasista (kvratsihiekka, sooda ja kalkkikivi), kivivilla emäksisistä kivilajeista, sideaineena bakeliittiliima. Ongelmana voi olla jätevillan mukana olevat epäpuhtaudet. Tarkkana pitää olla!
GRK:n sivuilta löytyy kaksi kiertotalouskohdetta: https://www.grk.fi/kohteet/?company=0&text-search=&time=all&categoryfilter%5B%5D=29 . Uskon, että Himoksen lumivarmasta ladusta toivotaan uutta referenssiä. Siksi GRK:n etu on, että hanke toteutetaan mahdollisimman laadukkaasti ja puhtaalla kierrätysmateriaalilla. GRK:n etu voisi olla myös Himoksen ja Jämsän etu.
Terveisin
Tarja Uusipaasto

Jyrki Kokko kirjoitti...

Tein uuden jatkokirjoituksen https://www.jyrkikokko.fi/2021/01/suhtaudun-positiivisesti-kiertotalouteen.html