perjantai 29. tammikuuta 2021

Suhtaudun positiivisesti kiertotalouteen

Olen tässä pohtinut lisää kiertotaloutta koko viime yön. Suhtaudun uusiomateriaalien hyötykäyttöön positiivisesti. Aiemman kirjoitukseni "Jätevillaa 2700 m3 Himoksen lumivarman ladun pohjaan", kommentissa Tarja uusipaasto mainitsee, että 

"Mineraalivillan raaka-aineet eivät sinällään ole ongelma eikä este uusiokäytölle. Lasivilla valmistetaan yleensä jätelasista (kvartsihiekka, sooda ja kalkkikivi), kivivilla emäksisistä kivilajeista, sideaineena bakeliittiliima. Ongelmana voi olla jätevillan mukana olevat epäpuhtaudet."

Juurikin näin eli haasteena on epäpuhtaudet.

Lisäksi Tarja mainitsee, että "GRK:n sivuilta löytyy kaksi kiertotalouskohdetta". Näin on, mutta kummassakaan ei ole käytetty jätevillaa rakenteissa, vaan betoni- ja tiilimurskaa sekä täyttömaata ja pieniä määriä  peltiä, lasia, autonrenkaita, puu- ja kivihiilituhkaa.

Liikenneviraston uusiomateriaalien materiaalihyväksyntä ja tuotantokäyttö on pitkä prosessi (alla kuva). Materiaalien eli tässä tapauksessa mineraalivillan haitta-aineiden pitoisuudet ja liukoisuudet tulee tutkia.

Lumivarman latuun liittyvissä esityslistoissa eikä niiden liitteiden yhteydessä ole ollut tutkimustuloksia jätevillan haitta-aineiden pitoisuuksista eikä liukoisuustutkimustuloksia. 

Lisäksi uusiomateriaalin materiaalihyväksyntä kestää useamman vuoden.

Mutta olen edelleen uusiomateriaalien hyötykäytön kannalla, kunhan ympäristöasiat huomioidaan oikealla tavalla. 

Kaipaan selkeitä raportteja ja tutkimustuloksia jätevillan epäpuhtauksista ja liukoisuustutkimustuloksista.

Ei kommentteja: