keskiviikko 5. helmikuuta 2020

Päätöksien valmistelu

Kaupunkiorganisaatiossa asioita valmistellaan lautakunnille, kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle. Toisten toimialojen valmistelu on erittäin hyvää ja toisissa on toivomisen varaa. Asiat, joita valmistellaan voivat olla pienempiä tai isompia.

Tällä hetkellä koen joidenkin asioiden valmistelun olevan sellaista, asiat tuodaan päättäjille liian myöhään ja vaillinaisena. Oikeasti ei ymmärretä oikeasti, mistä päätetään. Tästä on yhtenä esimerkkinä tämä hulevesiasia. Monta muutakin on. Vaikka asiat valmisteltiin pitkällä aikataululla, niin monet ovat todenneet, että eivät tienneet, mistä päätettiin. No sitten on pohdittava johtuiko se valmistelusta vai siitä etteivät päättäjät eivät ymmärtäneet.

Ajatuksena on, että valmistelussa olevia asioita tuodaan pala kerrallaan tiedoksi päättäjille. Silloin siihen kerkeää perehtyä ja ottaa asioista selvää. Samoin silloin tulee poliittista keskustelua, jota Jämsä aidosti kaipaa. Asiat tulee käsitellä asiat asioina.

Asioita voisi käydä erilaisissa epävirallisissa suljetuissa iltakouluissa mm. valtuusto ja lautakunta yhdessä. Esiteltäviä asioita voisi olla useitakin saman illan aikana. Silloin asiat tulisi keskusteltua vapaasti läpi taustoineen. Tällöin myös populistinen keskustelu (vrt. valtuusto) jää vähemmälle, koska media ei ole paikalla.

Ajatuksenani on, että asiat tuodaan ajoissa portaittain päätettäväksi.  Samalla selvitetään asioiden taustat. Tämän jälkeen jää aikaa laajempaan poliittiseen keskusteluun ja ottaa asioista selvää. Silloin tiedetään, mistä päätetään. Uskoisin ainakin niin.

Olen edellä esittämäni ajatuksen kannalla. Ja en tosiaan ole ainoa ajatukseni kanssa. Valtaosa on asiasta tällä kannalla.

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Näinhän sen pitäisi olla että asiat toimivat