lauantai 15. helmikuuta 2020

Keskustellen kohti huomista

Tässä olen pohtinut, mistä jämsäläisen päätöksenteon ongelmat johtuvat. Mielestäni yksi keskeisimmistä syistä on se, että ei tiedetä, mitä ihan oikeasti päätetään.

Osa on selvittänyt päätettävän asian, niin hyvin kuin se on mahdollista perustuen esityslistan aineistoon. He esittävät kysymyksiä ja pyrkivät saamaan vastauksia.

Osa päättäjistä tulee kokoukseen luottaen siihen, että kyllä se virkamies tietää, mikä on Jämsälle parasta. Ja kumileimasin iskee.

Oikeasti meidän on luottamushenkilöinä tiedettävä, mitä päätöksemme oikeasti ovat ja mihin ne vaikuttavat lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. On lukuisia esimerkkejä, kun päätöksenteon asioista kinataan. Kinaaminen johtuu tiedon puutteesta. Näitä esimerkkejä en luettele, ettei joillekin tule näppyjä nenän päähän.

Tähän ei ole mitään muuta ratkaisua kuin päätettävistä asioista avoimesti keskusteleminen laaja-alaisesti ja etukäteen ennen päätöksentekoa. Ei ole olemassa mitään muuta ratkaisua riitaiseen päätöksentekoon.

Siis ratkaisuksi on keskustelu, keskustelu ja vielä kerran keskustelu...

Historia on osoittanut tämän päätelmäni. Uskon, että päätöksenteko paranee uudistuneella virkamies kokoonpanolla. Lisäksi päätöksenteko paranee, kun asiat käsitellään asioina. Ilmassa on olemassa jo lukuisia erittäin hyviä signaaleja.

Kohti parempaa huomista olemme menossa.

Ei kommentteja: