keskiviikko 4. lokakuuta 2017

Talousarvio 2018

Kylmää faktaa, Jämsän talous on ennusteen 2018 mukaan raakasti tappiolla, noin 11000000 €. Ei voida puhua, että kunnan ei tule tuottaa voittoa, niinkuin eräästä suusta kuului. Nyt pitää herätä todellisuuteen, T A P P I O on 11000000 € !!!

Olemmeko päättämässä asioita seuraavia maakuntavaaleja vai seuraavia kunnallisvaaleja varten?

Emme ole.

Olemme tekemässä raakaa työtä talouden tasapainottamiseksi. Meidän ei tule säästää itsemme kipeäksi. Asioita tulee tarkastella kokonaisvaltaisesti ja ennakkoluulottomasti. Omaisuutta realisoimalla emme saa kuin "asperiinin" tapaisen hetkellisen vaikutuksen aikaiseksi. Aivan turhaa hommaa.

Nyt pitää keskittyä rakenteellisiin ratkaisuihin. Muuten tulee ne mustatakkiset miehet valtionvallan taholta päättämään asioistamme viimeistään kolmen neljän vuoden päästä. Ehkä on parempi, että päätämme sitä ennen asiat ihan itse.

Kuulimme myös erittäin selkeäsanaisen ja osittain filosofisen puheen Leena Kilpeläiseltä. Täysin kympin puhe. Kerrassan loistava puhe. Mitään ei jäänyt epäselväksi.

Asukasluvun vähetessä tulee myös Jämsän henkilöstön määrä vähetä kutakuinkin samassa suhteessa, noin suunnilleen. Tarve on noin 45-50 henkeä. Rahassa se on noin 2 M€. Seuraavan viiden vuoden aikana eläkelöityy noin 25 % henkilöstöstä. Jokaisen eläkkeelle jääneen paikan täyttämisessä tulee käyttää suurta ja syvällistä harkintaa.

Jotenkin tuntui sille, että kunnan palkkalistoilla olevat hieman vastustuivat henkilöstön vähennystarpeita. Tämä lienee luonnollista.

Paljon oli puhetta ja selityksiä johtavien viranhaltijoiden toimesta sille, ettei voi karsia ja vähentää. Tosin yksi poikkeus oli joukossa, josta jo aiemmin mainitsin.

Nyt tämä haisee työlle...

Selitykset sikseen ja töihin, sen sanoo jo 11 M€ mahdollinen tappio. Kyllä tästäkin niskalenkki otetaan.

En saanut peruskysymykseeni vastausta:
Mistä osasummista koostuu se 11 M€ tappioennuste, kun vuotta 2018 verrataan aiempiin?

Ei kommentteja: