perjantai 15. heinäkuuta 2016

Juupajoen rotko

Korkeakosken putouksesta alkava, jääkauden muovaama rotkolaakso on Juupajoen tunnetuin luonnonnähtävyys ja varmasti yksi Pirkanmaan hienoimmista luontokohteista. Se on kolmisenkymmentä metriä syvä kasvillisuudeltaan ja geologialtaan arvokas rotko keskellä vanhaa teollisuusmiljöötä.

Juupajoen rotko syöksyy syvyyksiin aivan Juupajoen keskustassa. Joki on uurtanut itselleen vuosien saatossa yli 30 metriä syvän ja leveän raviinirotkon - raviini on geologinen termi, joka tarkoittaa veden uurtamaa, kapeaa ja syvää laaksoa. Rotkon hämyisässä viileydessä esiintyy Juupajoella harvinaista lehtokasvillisuutta, merkittäviä ovat kaislasara, lehtotähtimö, lehtopalsami, mustakonnanmarja, lehtokuusama ja lehtokorte.

Vanhan myllyn kupeesta alkava polku laskeutuu jyrkkää, savista mäkeä alas notkelmaan. Kapea ura seuraa joenvartta rotkon pohjalla, eikä seinämien korkeutta juuri hahmota jyrkän alastulon jälkeen. Parhaimpia paloja 1,5 kilometrin mittaisella polulla on kohta jossa joki tekee jyrkän mutkan ja polku nousee joen mutkaan jääneelle kapealle ja korkealle harjanteelle. Joissain kohdin rotkon jyrkissä seinämissä on havaittavissa laajoja maan vyörymiä.

Rotkon pohjalla kiemurtelee kaunis, matala ja kirkasvetinen joki. Vesikasvit tanssivat virtaavan veden tahdissa. Tuuli humisee jossain ylhäällä puiden latvoissa, kasvusto on hyvin rehevää. Välillä aurinko pääsee paistamaan rotkon pohjalle ja värjää tuuheat saniaispensaat epätodellisiin vihreän sävyihin. Vaikka Juupajoen notkelma ei ehkä jylhä olekaan, on sen tunnelma ja luonto upea. Mieli hiljentyy tahtomattaankin luonnon rauhoittavassa syleilyssä.

Karttapaikan karttalinkki

Juupajoen rotkolaakso, Retkipaikka