perjantai 22. heinäkuuta 2016

Veneonnettomuus joella - Jämsän Seutu lehden uutisointi?


Veneilyonnettomuuden uutisointi paikallislehti Jämsän Seudun taholta on vääristelevä ja puutteelinen. Keski-Suomen radion on uutisoinut asian niinkuin asiat on. Paikallislehden uutisointi ei ole totuuden mukainen ja mielestäni se vääristää asioita.Risto Ahonen otti asiaan kantaa sähköpostitse. Saa nähdä muuttuuko uutisointi?

- - -
Lähettäjä:
risto.ahonen

Vast. ott.: 
susanna.tikkanen@almamedia.fi,
mikko.lindroos@almamedia.fi,
juha.karilainen@almamedia.fi,
Jyrki Kokko ,
juha.mantynen@poliisi.fi

Perjantaipäivää Jämsän Seutuun

Susannan Tikkasen artikkeli herätti ristiaallokkoa Jämsänjoella Viestinnän asiantuntemukseeni vedoten rohkenen todeta, että lehden juttu ja erityisesti sen otsikointi liittää lukijan ajatukset tuoreeseen veneonnettomuuteen, joka johti yhden ihmisen kuolemaan.

Haluan kohdata toimittajan ja kuulla toistamiseen väittämän ettei jutulla ole yhteyttä tapahtuneeseen. Olisiko aihe noussut artikkeliksi ilman onnettomuutta joka puhuttaa jämsäläisiä?

Melko välittömästi selvisi poliisitutkimuksissa, ettei alkoholilla tai ylinopeudella ollut ratkaisevaa osuutta onnettomuuteen, vaan sen aiheutti rakennuspuutavara joka mitä todennäköisimmin oli peräisin rautatiesillan rakennustyömaalta.

Ensimmäinen uutisointi loi mielikuvan ylinopeudesta ja alkoholin osuudesta asiaan. Ensisijaisesti olisi ollut poliisin tehtävä tiedottaa löytyneistä todisteista ja siitä ettei ylinopeutta ollut ja ettei alkoholilla ollut laillisesti merkittävää osuutta. Viestinnällä luotu virheellinen mielikuva on johtanut asianomaisiin kohdistuviin syyllistäviin purkauksiin jotka ovat olleet pelottavia ja henkisesti raskaita, kaiken luonnollisen surun lisäksi.

Mikään taho ei tiettävästi ole tarjonnut kriisiapua asianomaisille. Etenkin nuoren henkilön osalta tilanne on erittäin huolestuttava.

Onko niin, ettei löydy sellaista tahoa jolla olisi uskallus asettaa siltatyömaasta vastaavan tahon syyllisyys tutkintaan ja syyteharkintaan? Henkilökohtaisesti olen kerännyt joesta kymmeniä rakennusjätteitä, jotka ovat rannallamme nähtävissä. Monet muut veneilijät ja uistelijat voivat todistaa rakennusjätettä joutuneen jokeen. Jo aiemmin keväällä heräsi kysymys, onko rakentajalla velvollisuus estää verkolla tai puomilla puutavaran karkaaminen myötävirtaan.

Haluan vastauksia esittämiini kysymyksiin ja avointa keskustelua asiasta.

Yt. Risto Ahonen