maanantai 18. heinäkuuta 2016

Kalmoniemi

Kalmoniemi on metsäinen, kallioinen ja louhikkoinen niemi Päijänteen Tiirinselän pohjoisrannalla. Se on myös Kaipolanniemen kaakkoisin kärki. Tähän päättyy Jämsänjoen alue, ja ollaan jo Päijänteen rannalla.

Karttalinkki

Paikalla on ollut vanhastaan asutusta, sillä niemeltä on löytynyt kalakoukku ja tulusrauta, jotka on ajoitettu rautakautisiksi/keskiaikaisiksi. Kaipolan tehtaan perustamisesta lähtien Kalmoniemi on ollut Tiirinniemen asukkaiden suosima retkeilyalue ja lasten leikkipaikka.

Kalmoniemeen kannattaa suunnata retkelle muidenkin kuin tiirinniemeläisten. Niemen perukoilla on nuotiopaikka jossa on hyvä pysähtyä nauttimaan eväitä. Tietysti kesällä kuivaan aikaan täytyy ottaa palovaara huomioon, mikäli nuotiotulet tekee, emmehän kukaan halua kulottaa aluetta. Retkieväitä saattavat himoita lisäksesi muutkin, niemellä kun viihtyvät vallan erinomaisesti useat muurahaisyhdyskunnat. Ja saattaa siellä muutama hyttynenkin olla.

Polku Kalmoniemeen alkaa heti Kaukontien reunamilta, mutta sitä voi olla vaikea havaita tieltä. Kuljet vain viereisen talon tontin reunaa eteenpäin, niin polku löytyy kyllä. Kun tullaan Päijänteen rantamille, voi korkea vedenpinta peittää polun allensa. Matkan varrella on paikoin kuljettava kivikkoista tietä, ja tämä voi nostaa T-arvoa pykälän verran märällä kelillä.