lauantai 2. heinäkuuta 2016

Fossiilisilla polttoaineilla kuljetettu ruoka - Kieltäytyminen

Lähipiirissäni on vegaani. Tutkin googlaamalla, mitä vegaani tarkoittaa.

- - -
Vegaanit eivät periaatteellisista syistä syö mitään, mikä on peräisin eläinkunnasta. Syyt ruokavalioon voivat olla eettiset, ekologiset, terveydelliset ja/tai henkiset/uskonnolliset.


Mitä vegaanit syövät:
Kaikkia kasviksia eli vihanneksia, palkokasveja, hedelmiä, pähkinöitä, sieniä, ja viljatuotteita. Maailmassa on yli 20 000 syötävää kasvilajia.
Useita sekasyöjällekin tuttuja ruoka-aineita on olemassa vegaanisena, kuten erilaisia pihvejä ja pyöryköitä, makkaroita, leikkeitä ja muita "lihankaltaisia" aineksia. Ruoka-aineita löytää kaupasta valmiina tuotteina tai niitä voi valmistaa itse.

Vegaanille sopivat myös eri kasvimaitopohjaiset tuotteet kuten esimerkiksi soija-, kaura-, riisi- tai pähkinäpohjaiset maidot, kermat, jäätelöt ja jogurtit sekä erilaiset kasviperäisistä aineista valmistetut juustot (esim. soijajuusto).

Vegaanin ruokavalioon ei kuulu:
Vegaanit eivät syö lihaa missään muodossa (ei myöskään jauhelihaa, makkaroita tms.), kanaa tai muita lintuja, kalaa, rapuja tai simpukoita.

Vegaanit eivät syö muitakaan eläinkunnan tuotteita, kuten kananmunia, hunajaa, maitoa, voita, juustoa tai muita maitotuotteita. Vegaanit eivät myöskään syö ruokia, joissa on liha-, kala-, tai kanalientä, liivatetta tai eläinrasvoja.
- - -

Vaikeaa tuntuu olevan vegaanina eläminen. Mutta siihenkin varmaan oppii.

No vielä hankalampi periaate olisi, kun kieltäytyisi fossiilisilla polttoaineilla kuljetetusta ruuasta. Menisi elämä vieläkin hankalammaksi kuin vegaanilla.

Periaatteista pitää ehdottomasti pitää kiinni - Toivottu vieras.

Milloin aloittaisin kieltäytymisen fosiilisilla polttoaineilla kuljetetusta ruuasta?