tiistai 12. maaliskuuta 2024

Vinnin vanha kuusimetsä kumoon - olisi ollut otollinen liito-oraville

Ajelin tuossa taannoin sähköläskipyörällä Vinnille ja sen perintönä saadun vanhan takametsän laitaan. Paikalle oli tullut yllättäen iso avohakkuu erittäin vanhaan kuusikkoon. Metsäkone ajoi aukolla ja ajokone keräsi valtavia kuusitukkeja tien varteen. Sammalpeitteinen vanha kuusikko oli nyt jo valtavissa pinoissa. Jonkun silmään alue varmaan näyttäisi ihan raiskiolta.

Jututin ajo-koneen kuljettajaa. Hän oli aluksi aivan säikähtäneen oloinen, kun paikalle pölähdin metsän siimeksestä. Tuntui oikein ukko tärisevän, rauhoittelin miestä. Sanoin vain, että jatka vain töitäsi - metsän viljaa tulee korjata.

Viimeaikaiset ylilyönnit taajamametsien kaadosta eivät ole menneet tajuntaani eikä ymmärrykseeni, kun mitään puuta ei saa taaajaman läheltä kaataa. Jos joku taho haluaa säästää vanhoja kuusikoita, niitä otollisia liito-oravametsiä, niin tämä Vinni takametsä olisi ollut sellainen kohde. 

Meikäläinen kun ajattelee, että metsän viljaa tulee korjata, niin en ollut oikea henkilö osumaan paikalle. Lisäksi tulin aivan liian myöhään paikalle, jos olisin halunnut estää hakkuun. Peli oli jo pelattu.

  • Mutta missä olivat ne niin sanotut luonnonsuojelijat, jotka olisivat halunneet vanhan metsän suojella?
  • Miksi tätä kohdetta ei pidetty heidän silmissä tärkeänä?

Hirteishuumorilla totean: Eihän perintömetsänä saatua vanhaa sammalpeitteistä kuusikkoa saa edes kaataa. Testamentissa ei ollut annettu siihen erityisesti lupaa.

By the way - Toijalanrannassa kaadettiin äskettäin paljon metsän viljaa. Miksi sekään ei kiinnostanut tiettyjä tahoja? On muuten Jämsän parasta virkistysaluetta.

UGH, olen kirjoittanut. Toivottavasti kukaan ei pahoita mieltään.

LISÄYKSIÄ ja TARKENNUKSIA: 

  • Vinnin takametsässä oli juurikääpä ja vakava hyöteistuho ja sen takia se jouduttiin kaatamaan. Metsät tulee aina hoitaa ajoissa, ettei tukoja pääse syntymään.
  • Liito-orava asiat oli ja on aina asianmukaisesti huomioitu kaiken taiteen sääntöjen mukaan asiantuntijoita hyödyntäen.
  • Testamentissa ei ole kielletty metsänhakkuita.
  • Lopuksi Toijalanrannan vaaralliset puut tuli hoitaa.


Ei kommentteja: