tiistai 5. maaliskuuta 2024

Kaipolan tehdasalueen vihreä siirtymä ja rahoitus

Paperitehtaan toiminta loppui alueella. Pitkien neuvottelujen jälkeen osti alueen vasta perustettu Kaipola Green Port Oy. Heti perään alueelle rantautui saman tein kiertotaloustoimintaa harjoittava yritys Kaipola Recycling Oy, joka sekin oli juuri perustettu. 

Suurin elkein ja otsikoin tehdasalueella tultaisiin harjoittamaan muoviöljyn valmistamista ja muuta vihreän siirtymän toimintaa. Kaipola Recycling:n koetoimintaluvan turvin käynnistettiin toiminta eli vihreän siirtymän kiertotaloustoiminta alkoi. Käytännössä alueella harjoitettiin jätteiden polttoa ja puhuttiin kierrätyspolttoaineen käyttämisestä. Jätteen polttaminen ei ole mediaseksikästä ja siksi terminologia on sen mukaista. 

Viranomaisen antamissa luparajoissa ei pysytty koetoiminnan aikana. Päästöt ilmaan ylittyivät. Toimintaa yritettiin jatkaa koetoimintana, vaikka se ei enää ELY:n mukaan täyttänyt koetoiminnan kriteerejä. Lupaa varsinaisen toiminnan aloittamiselle ei saatu. Tähän on syynä se, että lupaprosessi kestää oman aikansa.

Paikalliset yritykset tekivät laitokselle vaadittavia muutoksia, jotta jätteen poltto onnistuisi. Otsikoissa oli muun muassa savukaasupesurin mahdollinen asentaminen, jotta pysyttäisiin annetuissa luparajoissa. Jätteiden poltossa olleiden epäpuhtauksien (metallien) takia voimalaitoksen kattila vaurioitui useamman kerran käyttökelvottomaksi ja sitä korjailtiin. Rahat jätteen polttajalta loppui. Loppujen lopuksi kattila jäi käyttökelvottomaksi. Syytökset konkurssiin ajautumisesta suuntautuivat viranomaisen toimintaa kohtaan, vaikka annettuja koetoimintaluvan ehtoja rikottiin lähes kaikissa vaiheissa.

Jätteet jäivät konkurssissa tehdasalueelle ja niiden tuleva kohtalo on avoin. Mediassa on esitetty erilaisia arvailuja, kenelle kuuluu jätteiden siivousvastuu. Valtavat jätekasat tehdasalueella ei houkuttele uusia toimijoita. 

Loppujen lopuksi paikallisten yrittäjien tekemä rahallinen panostus vihreään siirtymään oli melkoinen. Kaipola Recyclingin konkurssin myötä jäivät rahat yrittäjiltä saamatta. Melkoisen isoista summista puhutaan. On ääneen todettu, että nyt vihreää siirtymää on rahoitettu meidän yrityksen osalta ihan riittävästi.

Tyhjiin tehdasrakennuksiin tulevan toimijan perstaskussa tulee olla 100-150 M€ pätäkkää. Persaukisten eli rahattomien onnenonkijoiden varassa ei saada vihreän siirtymän tai kiertotaloustoiminnan tunnusmerkkejä harjoittavia yrityksiä alueelle. Tulevien toimijoiden tulee olla vakavaraisia suuria toimijoita. Toiminnan tulee olla uskottavaa.

Aika näyttää, mitä tuleman pitää. Toivon parasta. Mielenkiinnolla seuraan tulevia uutisointeja.

Ei kommentteja: