perjantai 3. marraskuuta 2023

Sairauspoissaolojen määrä

Kaupungissamme sairauspoissaolojen määrä oli tilinpäätöksen 2022 mukaan 21,1 päivää (liite). Eli keskimäärin jokainen kaupungin työntekijä on sairaana noin kuukauden vuodessa. Täytyy muistaa, että moni ei ole sairaana ollenkaan.

On yleisesti tunnettua, että yksityisen sektorin sairauspoissaolojen määrä on noin 4,5 %. Kun vuodessa on työpäiviä noin 220, niin edellä mainitulla prosentilla laskettuna sairauspäivien määräksi tulee 9,9. Sekin tiedetään, että tätäkin lukua pidetään suurena.

On myös yleisesti tunnettua, että henkilöstön keskimääräisellä iällä on merkitystä poissaolojen määrään. Kuitenkin tässä tapauksessa molemmissa on keskilöstön keskimääräinen ikä hieman yli 50 vuotta. Joten ikäjakauma ei selitä eroa.

Lisäksi esimerkiksi metsäteollisuudessa tehdään paljon vuorotöitä, jolla on vaikutusta sairauspoissaoloihin ja silti ollaan 10 päivän haminoissa.

Jos yksityisellä sektorilla on noin 10 sairauslomapäivää vuodessa, niin miksi kuntasektorilla on vastaava luku 21 eli noin kaksinkertainen. 

Totean vain, että kuntasektorilla luku on yleisesti päälle kahdenkymmenen. Se nyt on näin. Miksi?

Sehän tässä huolestuttaa, kun kukaan ei tunnu olevan huolissaan.


LIITTEET 

Tilinpäätös 2022 Jämsän kaupunki

Ei kommentteja: