maanantai 27. marraskuuta 2023

Aurinkovoimalat maksavat pelloista huippuvuokraa

Kiinnostuin heti YLE:n kirjoittaman artikkelin aihealueesta "Aurinkovoimalat maksavat pelloista huippuvuokraa" YLE uutisoi asiasta tarkalleen seuraavalla otsikolla:

"Aurinko- ja tuulivoimalat maksavat pelloista ja metsistä huippuvuokraa – yhden sopimusehdon pitää soittaa hälytyskelloja"

"Maanomistaja voi tienata moninkertaisesti, jos tämä vuokraa metsänsä tai peltonsa aurinko- tai tuulivoimalalle normaalin viljelyn tai metsänkasvatuksen sijaan".

Sitten tarkistin aiemman elinvoimalautakunnan päätöksen.

Elinvoimalautakunta Pöytäkirja 26.04.2023/Pykälä 55 Maa-alueen vuokraaminen Winda Energy Oy:n aurinkovoimalahanketta varten

"Elinvoimalautakunta päättää vuokrata Winda Energy Oy:lle vuokrasopimusluonnoksen mukaisilla ehdoilla liitteenä olevaan karttaan merkityt noin 66,1 ha:n suuruiset maa-alueet".

"Elinvoimalautakunta on Arviontikeskukselta saadun lausunnon perusteella todennut, että vuokrasopimusluonnoksen mukainen vuokrataso vastaa kuntalain 130.2  § edellyttämällä tavalla markkinaperusteista vuokratasoa, ja että arvioitsijalla on ollut riittävä osaaminen ja kokemus arvion tekemiseen".

Sitten YLE.n artikkelissa mainitaan...

"Entä jos sopimustarjouksessa on salassapitopykäliä eli ei saa näyttää tai kertoa ulkopuolisille? – Hälytyskellot soimaan, jos näitä ehdotetaan. Sitä suuremmalla syyllä pitää tarjouspohjasta konsultoida asiantuntijoita ennen allekirjoitusta ja ottaa yhteyttä hankkeen muihin maanomistajiin. Erityistä tarkkuutta pitää silloin kiinnittää sopimuksen tekstikysymyksiin, Tiirola neuvoo."

Vaikka Elinvoimalautakunnan päätöksessä ei lue, niin  vuokrasopimus on julistettu salaiseksi ja ei täten ole julkisesti suuren yleisön saatavissa. Siis vuokrasopimus ei ole pöytäkirjan liitteenä. 

Ilmeisesti aurinkovoimalakentät ovat erittäin kannattavaa liiketoimintaa ja siksi vuokrahinnat salataan sen takia. Mielestäni tällä saadaan vuokrataso pysymään mahdollisimman alhaalla ja liikevoitto saadaan pidettyä maksimaalisena.

Ei kommentteja: