sunnuntai 19. marraskuuta 2023

Kristallipalloni näytti

Kaupunginjohtaja Hanna Helaste kirjoittaa Facebookissa 18.11.2023 seuraavasti:

"Aivan kuin ei vaikeuskerrointa olisi jo tässä syksyssä riittävästi ollut, niin vielä ennätti vähän lisää."

"Valtiovarainministeriö tiedotti eilisiltana kuuden jälkeen, että verotuksen valmistuminen  muuttaa soten siirtolaskelmia ja kuntien tulevaa valtionosuusrahoitusta siirretään aiempaa tietoa enemmän hyvinvointialueille. Jos siirto toteutuu tasajakona, mikä siis tämän hetken ymmärrys on, tarkoittaa tämä meille seuraavien neljän vuoden aikana karkeasti noin 5 miljoonan euron lisäpudotusta tuloihin. Linkki tiedotteeseen alla."

"Tätä ei voi enää mitenkään käsittää ja erikoista on myös se, että tiedote annettiin perjantai-iltana, välittömästi sen jälkeen kun kuntien oli jo tullut ilmoittaa tulevan vuoden veroprosentit. Ilmeisen yllätyksenä tämä on tullut laajemminkin, sillä kuntaministerikin ihmetteli tilannetta pian tiedotteen jälkeen."

"Nähtäväksi jää, mitä seuraava viikko sitten tästäkin asiasta lisää kertoo. Tämän hetken tunnelmat eivät ainakaan painokelpoisia ole. Kuntien tärkeimpien palveluiden rahoitus perustuu nyt käsittämättömään ja erittäin epäoikeudenmukaiseen järjestelmään."

LIITE Valtiovarainministeriö: Vuoden 2022 verotuksen valmistuminen aiheuttaa muutoksia sote-siirtolaskelmaan ja kuntien valtionosuuksiin

Siis Jämsän kaupungille tulee tuloihin noin 5 M€:n lisäpudotus seuraavan neljän vuoden aikajaksolla.

Eli kunnallisveron nosto 8,36 % - 8.9 % ei olisi riittänyt. Onneksi nostimme Jämsän kaupunginvaltuuston selvällä enemmistöpäätöksellä tuloveroa 8,36 % - 9,4 %.

Kannatti kurkistella, mitä kristallipallo näyttää. 😀

Ei kommentteja: