lauantai 11. joulukuuta 2021

Peruskuolemansyyt 2020

Tulihan tutkittua tuoretta Tilastokeskuksen peruskuolemansyys aineistoa vuodelta 2020. Se julkaistaan aina seuraavan vuoden lopussa. Paljon on puheissa ollut keskustelua, mikä on peruskuolemansyy tai kuolemansyy.  Mielestäni peruskuolemansyy on kuitenkin se oleellinen tieto, koska se kertoo sen, mistä kuolemaan johtavien sairaustilojen sarja alkoi.

Bongasin tai korostin punaisella merkittyjä tietoja taulukossa. 

Vuoden 2020 tilasto ei oleellisesti poikkea vuoden 2019 luvuista.

MÄÄRITELMÄT
Kuolemansyy
 eli kuolinsyy on sairaus tai tapahtuma, joka aiheuttaa henkilön kuoleman. Lääkäri kirjaa kuolemansyyn kuolintodistukseen. Kuolintodistukseen merkitään myös kuolemanluokka, joita ovat Suomessa tauti, ammattitauti, tapaturma, lääketieteellinen hoito tai tutkimustoimenpide, itsemurha, henkirikos, sota ja epäselvä kuolema. Kuolemansyyn selvittämiseksi voidaan tehdä lääketieteellinen tai oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus.

Peruskuolemansyy tarkoittaa tautia, josta kuolemaan johtavien sairaustilojen sarja alkoi. Jos kuolemanluokka on muu kuin tauti, peruskuolemansyyllä ilmaistaan niitä tapaturmaan tai väkivaltaan liittyviä olosuhteita, joista kuolemaan johtanut vamma tai myrkytys aiheutui. Peruskuolemansyy merkitsemisessä käytetään WHO:n kansainvälistä ICD-10-tautiluokitusta.

Suomessa Tilastokeskus kokoaa peruskuolemansyyt vuosittain kuolemansyytilastoiksi.

TILASTOKESKUSKEN KUOLEMANSYYTILASTO

Ei kommentteja: