keskiviikko 4. elokuuta 2021

Aurinkosähkön myynti

Erään lehtiartikkelin mukaan eräs aurinkosähkön kotitaloustuottaja oli tuottanut paneeleillaan 3000 kWh sähköä. Kun hän ei saanut itse kaikkea kulutettua, niin loppu sähköstä myytiin. Artikkelin mukaan myydyn sähkön määrä oli reilun puolet. 

No mitä tämä sitten tarkoittaa rahassa?

Oletetaan, että myyty määrä on 1600 kWh eli se reilun puolet. Kun aurinkosähköä myydään verkkoon, niin verkkopalvelumaksu on 0,07 snt/kWh. Eli se hinta mitä sähköyhtiö ottaa maksimissaan sähkön syöttämisestä verkkoon. Myydyn energian SPOT- hinta on Motivan sivujen  mukaan noin 4 snt/kWh. Koska verkkopalvelumaksu on noin pieni suhteessa energia hintaan, niin se voidaan olettaa matemaattisesti nollaksi.

Siis myydyn sähkön määrä on 1600 kWh ja sen myyntihinta on tässä laskelmassa 4 snt/kWh. Täten saadaan myydyn sähkön arvoksi 64 €. Tällä laskelmalla päästään suuruusluokkaan, mitä sähköstä saa rahaa. Lopputulemana voidaan sanoa, että ei ole iso summa. 

Suurimman hyödyn saa, kun aurinkosähkön saa kaiken käytettyä omaa kulutukseen, vaikka sähköauton lataamiseen. Silloin säästää siirron, energian ja verojen verran. Näistä jokainen on karkeasti noin yksi kolmasosa eli 60 €. 

Eli jos tämä sähkö (siirto + energia + verot) olisi saatu itse käytettyä tai vaihtoehtoisesti varastoitua, niin säästö olisi ollut 180 €.

Siis ylimäämä sähkön arvo on
- myytynä noin 60 €
- ja itse käytettynä/varastoituna noin 180 €.

Linkki Motivan sivulle

Ei kommentteja: