maanantai 3. joulukuuta 2018

Talousarvio valmistuu vasta keväällä

Jämsän kaupunginvaltuuston kokous pidettiin maanantaina 26.11.2018. Pääaiheena oli 2019 Jämsän kaupungin talousarvio eli budjetti. Kokous sujui erittäin nopeasti reilussa tunnissa, kun aiemmin asioita on käsitelty tuntitolkulla.

Media kirjoittaa asiasta seuraavasti:

"Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2019 budjetin ennätysnopeasti"

"Ikinä ei ole mennyt näin nopeasti"

No näinhän se oli, jos asiaa ajattelee nopeasti. Karrikoidusti sanoen - oikeasti talousarviota ei ole edes tehty. Oikea talousarvio tehdään vasta keväällä eli useita kuukausia myöhässä aikataulusta. Nyt tehtiin talousarvio ja tiedetään, että lisätalousarvio tehdään heti kevättalvella.

Syynä tähän on se, että Jämsän kaupungin menot ovat tuloihin nähden liian suuret. Keski-Suomen tasolla Jämsän tulot ovat kärkikastissa, mutta kun ne eivät riitä kattamaan menoja. 

Menojen saattaminen tuloja vastaavaksi on ollut tehtävänä jo muutaman vuoden. Kun homma ei koneistolta oikein valmistune kaikilta osin, niin valtuusto päätti ottaa ulkopuolisen asiantuntijan tekemään tämän "ylitsepääsemättömän" selvitystyön. Oikeasti tämähän olisi ollut selkeästi kaupunginjohtajan työtehtävä.

No konsultti Petri Härkösen raporttia odotettiin kuin kuuta nousevaa. Sitten se esiteltiin. Samaan aikaan olisi pitänyt valmistella jo talousarviota 2019 kiivaaseen tahtiin. Koska niin sanotusti osa porukasta veti lonkkaa, niin esityksiä ei tullut vuoden 2019 talousarvioon.

Siksi kokous oli ennätyksellisen lyhyt.

Kevään (lisä)talousarvion esitykset tulevat olemaan sellaisia, että ne aiheuttavat paljon keskustelua ja arvovalintoja. Oikeasti selvityksessä tulleita asioita käydään jo nyt poliittista keskustelua puheenjohtajiston ja ryhmäpuheenjohtajien kesken. Sieltä se jalkautuu ryhmiin arvokeskusteluun.

No se tässä vielä lisäksi perin on kummallista, että konsultti esitti 3,3 M€ rakenteellisia säästöjä. Ja vielä kovempi luu eli kaupunginjohtaja esitti 4 M€ säästöjä, mutta ilman temppuja.

Tässähän voisi itse esittää vaikka 6 M€ säästöjä. Olisin silloin todella kova luu, oikea johtaja ;)

Kaupunginjohtajakin kommentoi mediassa tulevaa lisätalousarviota "Siitä mielensä pahoittavat varmasti kaikki".

Kyllä tässä pitää nyt käydä keskustelu, mitä tehdään ja tehdä se mikä on jämsäläisten kannalta järkevää ja kannattavaa. Ei vaan auta olla kova luu. Tarvitaan esityksiä, jotka poliittisesti hyväksytään ja jotka ovat Jämsän kannalta järkeviä.

Kerta kaikkiaan kadehdin Laukaan talousarviota 2019 ja sen esitystapaa. Talousarvion laadinnassa käydään myös poliittinen keskustelu <linkki>.

Tämä on jo toinen vuosi peräkkäin, kun talousarvio ei ole vuoden loppuun mennessä valmis ja sitä joudutaan korjaamaan heti alkuvuonna lisätalousarviolla.

Ei kommentteja: