lauantai 1. joulukuuta 2018

SIlmäsuo - Pitkävuori

Pienen tovin on ollut jo suunnitelmissa käydä Pitkävuoren maastossa Silmäsuolla. Nimi on mainittu silloin sun tällöin eri yhteyksissä. Pomppasimme autoon suuntana Kaipola. Auton jätimme Pitkävuoren risteyksen lähelle.

Siitä sitten hilpasimme metsään. Karttaan merkattu ensimmäinen polun ura oli lähes metsää, merkkasin sinisellä karttaan. Alku oli vaikeakulkuinen. Siitä matka jatkuin polkuja ja 1980-luvun SM hiihtojen latu-uria pitkin. Ajastaan laskeuduimme Silmäsuolle. Odtuksemme olivat sellaiset, että suon silmä sielä löytyy. Sitähän nimikin enteilee. Mutta totesimme, että Silmäsuo on koivikkoa ja kuusikkoa. No tulipahan nähtyä. Sää oli ulkoiluun erittäin hyvä.

Jatkoimme matkaa etiäppäin. Savelan talon metsän puolella oli aitaus, jossa oli ylämaan karjaa. Otin ensin yhden kuvan. Sitten talon isäntä ilmestyikin pihamalle. Vaihdoimme sanan ja toisenkin. Aiheena tietenkin ylämaan karja ja tietysti Pitkävuori historioineen.

Karja on kuulemma aika säikky, jos yllättää rakennuksen takaata. Eli en suosittele menemään talon lähelle ellei isäntäväki ole talon pihamaalla.

Matka jatkui entistä latu-uraa, joka kylläkin loppui kuin seinään ojan kohdalla. Kartassa meni kyllä selkeästi polku, mutta todellisuudessa ei ollut mitään polun tapaistakaan. Sininen pätkä oli taas mentävä kartalla ja suunnalla. Kiipesimme mäen päällä olevaan männikköön. Siellä pilkisti laavu. Oli muuten hienolla paikalla rinteen päällä. Laavun ovi oli lukossa ja paikalla oli riistakamera (yksityisessä käytössä).  Tyylikäs laavu kynttilälamppuineen oli hyvällä maulla tehty.

Matkasimme eteenpäin jyrkänteen alalaitaa kohti vanhassa kuusikossa. Tuli mieleeni 1980- luvun alun metsälaskettelut ko. jyrkänteellä. Paikalla on tehty metsälaskettelukohtaukset paikalliseen elokuvaan "Jari Puntti riisiviinan jäljillä" Laskeuduimme polkua pitkin suurmäen alastulooon. Siinä kasvoi isoja puita. Siitäkin on tullut laskettua syöksyä koko alastulo. Oli aikansa miehuuskoe.

Metsästä erottui 1 rinne, viidenkympin mäki ja kakkosrinne. Tuli mieleeni ne laskettelun kulta-ajat 1970 -luvun lopulla ja 1980 -luvun alussa. Se oli aikaa jolloin lasketeltiin vielä nahkamonoilla ja suksissa oli ruuvikantit. Lasketteluvaatteista ei ollut tietoakaan, toppavaatteissa mentiin. Nostalgisia aikoja.

Lopuksi nousimme Pitkävuoren laaksosta takaisin auton parkkipaikalle.

Matkaa reitille kertyi hieman vajaa 5 km.

Kansalaisen karttapaikan karttalinkkiEi kommentteja: