keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Raakaa teknisluontoista numeroiden viilausta

 Jämsän kaupunginvaltuuston kokous oli tiistaina 13.12.2016. Tämä on julkinen tilaisuus, missä oli läsnä kuntalaisia sekä lehdistö.

1. Teknisellä lautakunnalla oli aiemmin syksyllä kokous, missä päätettiin teknisen puolen investoinnit. Pöytäkirjan liitteitä ei ole saatavissa nettisivuilta, sähköinen kokouskäytännön mukaan vain päätöstekstit löytyy pöytäkirjasta <linkki>.

2. Tämän jälkeen investointien 17 eri kohdan luvut muuttuivat virkakoneistossa sadoilla tuhansilla euroilla.

3. Kaupunginhallitus käsitteli asian ja heille esitettiin kaupunginjohtajan esitys, niin sanotut "teknisen lautakunnan" päättämät luvut, vaikka todellisuudessa niitä oli jo roplattu virkakoneistossa.

4. Kaupunginjohtaja esitti esityslistalla kaupunginvaltuustolle luvut, jotka luultiin olevan "teknisen lautakunnan luvut" eli esitys oli kaupunginhallituksen esitys.

5. Kaupunginvaltuuston esityslistaan tutustuttaessa oli sattumalta havaittu lukujen muuttuminen, alkuperäiset luvut pyydettiin kaupungintalolta, koska niitä ei ollut muuten saatavissa.

6. Kaupunginvaltuustossa kysyttiin, miksi luvut ovat esityslistalla erilaiset kuin teknisen lautakunnan esittämät investoinnit.

7. Pitkien tivaamisten jälkeen kaupunginjohtaja sanoi, että se on hänen esityksensä ja hän vastaa niiden sisällöstä. Näkemykseni mukaan lukujahan hän ei voi muuttaa muuta kuin yhdessä talousjohtajan kanssa.

8. Tivaaminen valtuutettujen taholta jatkui ja sitten tekninen johtaja sanoi, ettei hän ole tiennyt talousjohtajan muuttaneen lukuja.

9. Talousjohtaja on yhdessä muun virkakoneiston kanssa muuttanut lukuja, pelissä on ainakin ollut mukana kaupunginjohtaja.

10. Teknisen lautakunnan olisi pitänyt saada tietää, miksi heidän esittämät luvut ovat muuttuneet, ainakin olisi ollut hyvän hallintotavan mukaista kertoa tekniselle lautakunnalle, kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle, että luvut on muutettu. Perusteet muutoksille olisi myös pitänyt esittää.

Mitkä muut talousarvion luvut olivat muuttuneet lautakuntien käsittelyn jälkeen?

Mikä on luottamushenkilöiden tehtävä päätöksenteossa, kun virkamiehet "salaa" muuttavat jo päätettyjä lukuja?

Tahallista ja härskiä, täyttääkö jo virkavirheen kriteerit?

Kuka soittaa Sherlock Holmes:n apuun selvittämään asiaa?

Eikä kukaan edes hävennyt....