lauantai 15. marraskuuta 2014

Mietelmiä paperikoneen pysäyttämisestä

Maailma muuttuu ja se meidän tulee ymmärtää. Koko maailman ja varsinkin kun euroopan paperin kulutus laskee vuosi vuodelta. Ennuste paperin kysynnälle on edelleen laskeva. Tämä on kaikkien paperitekijöiden tiedossa.

Paperikulutuksen lasku, johtuu digitaalisen median laajenemisesta. On tietokoneita, tabletteja ja älykännyköitä. Nämä valloittavat osan painetun median kentästä. En kuitenkaan usko, että se poistaa paperinkäytön kokonaan, vaan paperin kulutus laskee tietylle tasolle.

Paperikoneiden kapasiteetti on liian iso kulutukseen nähden. Mielestäni ei ole järkevää, että paperikoneita pidetään käynnissä vain 60-70 % käyntiajasta. On järkevämpää pysäyttää koneita ja jäljelle jääneet saavat ajaa 100 % käyntiasteella. Tämä on karusti kirjoitettu, mutta näin se vaan on.

Vertaan asiaa käytännön läheisesti. Jos sinulla on auto ja ajat maantietä, jolla on 100 km/h nopeusrajoitus, mutta saat ajaa korkeintaan 60 km/h. Tätähän se noin käytännössä tarkoittaa. Olet sijoittanut rahasi autoon, jolla kykenee ajamaan nopeusrajoituksen mukaista nopeutta, mutta ei voi ulosmitata sijoittamaasi rahaa. Tehoja, haluja  ja järkeä ois nopeusrajoituksen mukaiseen nopeuteen, mutta joudut tyytymään alhaiseen nopeuteen.

Kaikista isoista muutoksista aina selvitään hyvällä asenteella ja hyvällä yhteistyöllä. Uskon, että Jämsänkosken paperikone 5 pysäyttäminen hoidetaan mallikkaasti.