sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Äijän ajatuksia - Jämsän Äijä Risto Ahonen kirjoittaa

Äijää ihmetyttää mikä mättää kaupungin ja hiihtokeskuksen välisissä asioissa. Toistuvasti on haaveiltu Himokseen investointeja. Kuka tulisi toimijaksi riitaisalle tontille? Jämsän todelliset päättäjät (valtuutetut) ovat olleet joko liian pitkämielisiä ja hyväuskoisia tai katkeran kaunaisen kateuden myrkyttämiä. Sopu syntyy kuuntelemalla ja neuvottelemalla kunnes asia ratkeaa. Jämsässä on menty käräjäsalille turpakäräjien sijaan. Käräjäsaleissa ja oikeusasteissa ei aidosti sovita, niissä langetetaan sanktioita joista jää katkeruutta ihmismieliin. Oikeuslaitos on rikosten selvittelyä varten. Käräjillä ei yhteisöllisten epäselvyyksien ja erimielisyyksien sovittelu juurikaan rakentavasti onnistu.

Kaupunki on rajatulla alueella asuvien ihmisten yhteisö. Jämsän kokoisessa kaupungissa lähes kaikki aktiiviset toimijat tuntevat toisensa. Kun maalikylässä syntyy riita, se säteilee kaikkialle. Riitapukarit eivät tervehdi iloisesti toisiaan, he ovat pettyneitä, vihaisia ja katkeria. Riitely jakaa koko yhteisön klikkileireihin. Tunteet ovat aina mukana erimielisyyttä ratkottaessa, niin kaupungin virkahenkilöillä kuin valtuutetuillakin, saati yrittäjillä ja työntekijöillä joiden leipäpuusta ja yksityisistä asioista on kysymys.

Säilyvätkö palvelut ja työpaikat sosiaalisektorilla? Onko jotain jäänyt vähälle huomiolle? Jämsässä on noin 22 000 vakiasukasta. Himoksella käy vuosittain yli 350 000 lomailijaa (15x22 000)! Huippuhetkinä Jämsän asukasmäärä tuplaantuu ja muinakin aikoina ihmisiä on Himoksen vaikutuksesta lähes 30 000. Kun asiat Himoksen ankkuriyrityksen kanssa sovitaan ja jatketaan vaikkapa "Ylläksen mallia" mukaillen, niin Himoksen matkailijamäärä edellisestä kaksinkertaistuu.

Ketä ihmiset Jämsässä ovat? Jämsäläisiä, mutta myös suomalaisia ja ulkomaalaisia matkailijoita, joille terveydenhuoltopalvelut ovat tuiki tarpeellisia. Jämsässä tarvitaan ehdottomasti yö- ja viikonloppupäivystys. Jyväskylä ja Tampere ovat liian kaukana äkillisen joukkotapaturman tai sairauden sattuessa. Jämsään voidaan tulla myös palveluita ostamaan. Erilaiset nivelkorjaukset, hammashoito, kirurgiset toimenpiteet ja kuntoutus soveltuvat matkailun oheispalveluiksi. Ulkomaiset tai ulkopaikkakuntalaiset matkailijat voivat majoittua Himokselle perheineen samalla kun mummolle, papalle, isälle, äidille, tai lapselle tehdään Jämsän sairaalassa toivottu toimenpide. Toipuminen monipuolisten kuntoutuspalveluiden Himoksessa (Jämsässä) on samalla rentouttavaa lomailua. Himokseen tarvitaan sisäliikuntamahdollisuudet terveyspalveluineen, saunoineen ja kylpylöineen. Toimiva terveydenhuolto ja sairaala Jämsässä jo on.

Jämsän Äijä 2014
Risto Ahonen


Jämsän Seutu 9.11.2014