perjantai 3. maaliskuuta 2023

Jämsän kaupungin talouden tasapainottaminen

Tehdäänpä pieni ajatusleikki, siis looginen ajatuksenjuoksu kaupungin taloudesta.

Jämsän kaupungin kumulatiivinen ylijäämä oli tilinpäätöksessä 2021 noin 4 M€.

Kaupunginvaltuustossa 20.2.2023 talousjohtaja Ari Luostarinen esitti, että vuoden 2022 tilinpäätöksen ennustettu arvio tulee olemaan noin -7 M€ eli tappiota tulee seitsemän miljoonaa euroa.

Tällöin kumulatiivinen ylijäämä painuu kumulatiiviseksi alijäämäksi tilinpäätöksessä 2022 ja sen suuruus on -3 M€ (4-7).

Jämsän kaupungin talousarvion mukaan vuoden 2023 ennuste tulokseksi on - 1,9 M€. Täytyy muistaa, että tuo on vain arvio ja se voi heittää muutamalla miljoonalla. Mutta jos nyt käytetään tässä äsken mainittua virallista lukua, niin kumulatiivinen alijäämä painuu lisää pakkaselle -3 M€ + -1,9 M€ eli -4,9 M€.

Sitten hieman jossittelen eli 2023 tulos voi olla ihan jotain muuta, kun hyvinvointialueen vaikutuksen arvioiminen oli vain "hyvä arvaus". Se oli kuitenkin paras mahdollinen "arvaus" talousarvioksi. Eli talousarvion 2023 luku voi olla, jotain ihan muuta, jopa paljon heikompi kuin äsken mainittu -1,9 M€.

Kuntalain 110§ mukaan "Taloussuunnitelman on oltava tasapainossa tai ylijäämäinen. Kunnan taseeseen kertynyt alijäämä tulee kattaa enintään neljän vuoden kuluessa tilinpäätöksen vahvistamista seuraavan vuoden alusta lukien. Kunnan tulee taloussuunnitelmassa päättää yksilöidyistä toimenpiteistä, joilla alijäämä mainittuna ajanjaksona katetaan."

Talousarviota 2023 päätettäessä 28.11.2022 jokaisessa ryhmäpuheenvuorossa sivuttin aihetta talouden tasapainotusta joko enemmän tai vähemmän. Kaikki ryhmät esittivät jonkinlaisen huolensa Jämsän kaupungin taloudesta.

Jäin hieman ihmettelemään 20.2.2023 valtuuston jälkeen, kun vieläkään ns. kukaan ei puhu talouden tasapainottamisesta yhtään mitään. Tällöin esitettiin alustavat madonluvut vuodesta 2022 eli tuo -7 M€.

Tästä talousongelmasta Jämsä ei selviä puhumalla. On otettava härkää sarvista kiinni ja ruvettava töihin. Noin 5 M€ kumulatiivinen alijäämä on katettava seuraavan 4 vuoden aikana. Näin sanoo laki. Ja niin on Jämsässäkin, niinkuin muissakin kunnissa, että lakia tulee noudattaa.

Tuumasta toimeen vai estävätkö tulevat eduskuntavaalit tästä totuudesta puhumisen? 

Mietippä sitä.

Ei kommentteja: