keskiviikko 15. maaliskuuta 2023

MOT - Sähkölaskun salaisuus


Kuuntelin MOT ohjelmaa, joka kertoo sähkölaskun salaisuuden energiakriisissä. Otin otteita ohjelmasta oman pääni mukaan.

- - -

Sähkön tuottamisen kustannukset eivät ole nousseet energiakriisissä. 

Sähkömarkkinat ovat aika erikoislaatuinen markkina, täytyy myöntää. Energiakriisi on energiantuottajien paratiisi, parempaa ei voi olla.

Ennen sähköenergia maksoi noin 5 c/kWh ja nyt kriisissä se on ollut 20-40 c/kWh.

Täm on tulonsiirto sähkön kuluttajilta tuottajille. Ei tämä ihan oikeudenmukaista ole. Ei näin voida toimia reilussa pelissä.

Suomeen on tuotu sähköä Venäjältä noin 10 % Suomen kulutuksesta. Kriisissä sähkön hinta moninkertaistuisi.

Sähkömarkkinat on hyvä mekanismi hoitamaan sähkön kysyntää ja tarjontaa. Mutta kriisitilanteissa sähkömarkkina ei toimi oikein. Sähkön hinta voi ryöstäytyä.

Hintaennätys oli syksyllä 8.8.2022 86 c/kWh. Normaalisti hinta on ollut 3-5 c/kWh ja syksyllä 2022 hinta oli keskimäärin keskimäärin 25 c/kWh.

Yhtiöt ovat tehneet aivan valtavia voittoja.

Kun tuulee, niin Suomen sähköenergian tarpeesta voidaan tuottaa noin 1/3 Suomen sähköstä.

Huomenna tuotettu ja kulutettu sähkö myydään tänään sähköpörssissä. Sähkönkuluttajat kertovat paljon ne tarvitsevat sähköä. Sähkön tuottajat kertovat paljon ne voivat tuottaa sähköä ja mihin hintaan.

Sähkökaupalla on ajojärjestys. Ensimmäiseksi tarjotaan halvimpia, päästöttömiä, aurinko ja tuulivoimaa, tuotantokustannus 0,5 c/kWh, vesivoimaa 1,0 c/kWh, ydinvoima, tuotantokustannus 1,5 c/kWh. Jos halvat eivät riitä, energiayhtiöt alkavat myydä kalliimpaa fossiililla polttoaineilla tuotettua sähköä, kivihiili 20 c/kWh ja kaasu 55 c/kWh.

Tarjousten perusteella sähköpörssi määrittää sähkölle markkinahinnan. Kaikki sähkö myydään kalleimman pörssissä läpimenneen myyntitarjouksen hinnalla. Vaikka suurin osa tuotetusta sähköstä olisi tuotettu halvalla, se myydään kalleimman fossiilisähkön hintaan. Tätä kutsutaan marginaalihinnoitteluksi.

Tämä on hinnanmuodostusmallin ongelma. Kallein energiantuotantomuoto, mikä meillä on, se asettaa hinnan kaikelle sähköntuotannolle. Hinta määräytyy Saksasta, ei Suomesta eikä Pohjoismaista.

Tämähän on niin kuin hinnanmuodostusmallin ongelma. Ja lähtee yksinkertaisesti siitä, että se kallein energiatuotantomuoto, mikä meillä on, se asettaa hinnan kaikelle sähköntuotannolle.

Aalto yliopiston tutkijoiden ehdotus oli, että muutetaan mallia tässä poikkeustilanteessa. Yksinkertaistaen ajojärjestys menisi kahdessa osassa ensin päästöttömät, aurinko, tuuli, vesi ja ydinvoima. Niille tulisi halpa hinta, tuotantokustannusten mukaan. Sitten jos sähköä tarvitaan enemmän, toinen olisi kalliimpaa, hiili tai kaasupohjaista sähköä. Lopputuloksena olisi kohtuullinen sähkölasku.

Kuka hyötyy? 

Ja tässä markkinatilanteessa voi sanoa, että ilman muuta sähköntuottajat, joilla on puhdasta energiantuotantoa. Energiakriisi on ihan oikeastaan energiantuottajan paratiisi.

Tiedätkö, miten korkealle se sähkön hinta voi teoriassa nousta? Se voi nousta 4 euroon kilowattitunnilta. Jos se sähkö normaalisti maksaa 4 senttiä kilowattitunti ja viime syksynä se oli niinkin korkealla kuin 40 senttiä kilowattitunti. Se voi nousta siitä vielä 10 kertaa isommaksi. Siis jos tää kahvi olisi 4 € normaalisti, niin puhutaan neljänsadan euron kahvikupista. Voisitko kahvia vielä sillä juoda? Ei kiitos.

Olisiko mallissa korjattavaa?

Kysymyksestä on käyty vääntöä EU maiden välillä. Iso osa esitetyistä ratkaisuista vastaa Aalto Yliopiston ehdotusta, jonkinlainen huippuhintojen leikkuri. Jos yksi sähkön lähde kallistuu äkisti, se erotettaisiin markkinasta ja myytäisiin erikseen sovittuun hintaan. Näin kaikki sähkö ei kallistuisi yhden kalliin energiamuodon vuoksi. Suomen energiasta vastaavasta ministeriöstä eli työ- ja elinkeinoministeriöstä ei tällaisia avauksia kuitenkaan ole kuultu.

Lintilän kirjeessä ehdotetaan sähkön hintakaton alentamista. Se on tällä hetkellä 4 € kilowattitunnilta. Lintilä on ehdottanut, että se laskisi 1-2 € kilowattitunnilta. Sähkön markkinahinta ei käynyt viime vuonna kertaakaan Lintilän ehdottamassa hintakatossa.

Suomi on mukana Hollannin laatimassa kirjeessä, missä vastustetaan kaikin tavoin sähkömarkkinamallin muutoksia. Kirjeessä ei ehdoteta hintakaton alentamista neljästä eurosta.

- - - 

Eli varaudu siihen, että sähkö voi maksaa 4 € kilowattitunnilta, vaikka sen tuottaminen maksaa vain sadasosan siitä. 

Ei kommentteja: