torstai 9. maaliskuuta 2023

Ilmalämpöpumpun sähkönsäästö

Ostin puolitoista vuotta sitten ilmalämpöpumpun. Mietin, miten voisin saada selville sen tuomat sähkönsäästöhyödyt. Keräsin Elenia Aina -järjestelmästä kuukausittaiset sähkönkulutukset ja keskilämpötilat ennen ja myöhemmin jälkeen hankinnan. Siniset pisteet ovat aika ennen ilmalämpöpumppua ja punaiset sen jälkeen. Sijoitin kuukauden keskilämpötilat Y-akselille ja sähkönkulutuksen X-akselille, koska sähkökulutus on riippuvainen kuukauden keskilämpötilasta sähkölämmitteisessä talossa. Viimeisen kuukauden (2/2023) merkitsin graafiin punaisella ympyrällä.


Sitten katselin taulukkoa ja nopealla silmäyksellä voin todeta, että säästän lämmityskaudella noin 200 kWh/kk, siis sinisen ja punaisen viivan etäisyys toisistaan vaakasuorassa. Minun sähkönenergian hinnoilla päivä 5,19 snt/kWh ja yö 3,99 snt/kWh säästö kuukaudessa on noin 60 €.


Jos sähköenergian hinta olisi 10 snt/kWh, siis pörssisähkön tämänhetkinen hinta, niin säästö olisi noin 70 € kuukaudessa.


Jos olisin lyönyt kiinni tarjouksen 30 snt/kWh, niin kuukausittain "voittaisin" 110 €. No oikeasti olisin tuollaisen sähkönhinnan kanssa ns. "pississä".


Kuten yleisesti tiedetään, niin ilmalämpöpumppu maksaa hieman yli 2000 €.  Kuuden kympin säästön hinnalla takaisinmaksu kestää noin kolme neljä vuotta ja 110 € kuukausittaisella säästöllä takaisinmaksuaika on noin 2 v.

Takaisinmaksuajan jälkeen ilmalämpöpumppu tekee rahaa. 

Kuitenkin suurin hyöty ilmalämpöpumpusta on kesähelteiden aikaan raikas huoneilma ja sen myötä hyvät yöunet. Tätä mukavuutta ei voi rahalla mitata. Jäähdyttäminen muutaman asteen verran ei juuri mitään rahassa maksa. 

Ei kommentteja: