lauantai 10. joulukuuta 2022

Matkosvuori

No kun ei nyt muutakaan keksinyt, niin Matkosvuorelle lähdettiin. Auto jätettiin Partalantien ja antennimastolle menevän tien risteykseen. Siitä alkoi sitten tarpominen. Onneksi tie oli aurattu "hiekkoja" myöten. Kyllä siinä kehon lämmöt rupesi heti ensimmäisen mäen jälkeen nousemaan. Hitaasti kiiruhtaen meni seuraava ja seuraava mäki. Ajastaan pääsimme mäen päälle, missä kaikki oli lumisempaa ja valkoisempaan. Kopperon kiersimme ja sitten takaisin autolle.

Matkosvuoren huippu sijaitsee 219 m merenpinnan yläpuolella. Aikanaan Matkosvuorella oli kolmiomittaustorni, kuten monella muullakin mäellä.

Matkaa kertyi noin 2 km https://share.trailmap.fi/16697385245343 
Karttapaikan karttalinkki Matkosvuori

Geokätköilijät ovat kirjoittaneet nettisivullaan Matkosvuoresta seuraavasti:

Matkusvuori (tai Matkosvuori) muodostuu kolmesta laesta kuin kruunu, jonka korkein huippu on 219 metrissä. Keskelle jää pieni suo, joka paikoin on hyvinkin vetinen. Vuorella on vulganiitti-juonne ja siinä mannerjään jättämiä uurteita. Myös muinaisista merenrannoista on merkkejä eri korkeuksilla. Aikoinaan vuorella poltetiin vainovalkeita vihollisen uhatessa. Vuorella on ollut mm. kolmiomittaustorneja. 1908 venäläiset rakensivat ensimmäisen (ryssän torni) ja 1920-luvulla valmistui uusi torni. Tämän paikalta löytyy kivi, jossa on vuosiluku 1929. 1960-luvulla pioneerit rakensivat kolmannen tornin. Sodan aikana vuorella oli ilmavalvontakeskus. Nyt siellä on digi-TV-torni. Näkymistä selviää, mikä ja miksi on Jokilaakso - jokia, paperitehtaita, Himos, Päijänne ...

Vuorelle menee uusi tie. Jämsästä Kuoreveden suuntaan ja sitten Partalaan. Hiekkamontun kohdalta (N61 51,717 E 025 05,922) ylös. Autolle löytyy paikka puomilta. Kätkön lähelle pääsee polkua, joka lähtee uuden TV-maston aukion takaa vasemmasta peräkulmasta. Ota kiikarit mukaan!

Kätkö on aarre, jonka tarina selviää eräästä toisesta kätköstä. Varo jättämästä jälkiä, sillä aarre on arvokas! Vaihtareiksi kelpaavat vain vastaavat aarteet - mutta ei eurot!. Aarre on nyt ryhmitelty seuraavasti: kolikot, rahakkeet, setelit, kultaesineet, hopeaesineet, pinssit, riipukset, mitalit, jalokivet. Ota ja jätä samanarvoista.


Ei kommentteja: