Tervetuloa Wanhan Witosen melontareitille!
Eliel Saarinen ikuisti järvimaiseman Jämsänkosken Rasuanniemestä vuonna 1909 Suomen viiden markan seteliin. Näin Wanhan Witosen melontareitti sai nimensä. Wanhan Witosen melontareitti alkaa Petäjävedeltä ja ulottuu Koskenpään, Jämsänkosken ja Jāmsän kautta aina Päijänteelle, Hulkkion satamaan saakka. Koko reitin pituus on 66 km, myös lyhyempiä osuuksia meloessa pääset kokemaan melonnan riemua ja luonnon kauneutta. Wanhan Witosen melontareitin varrella kohtaat erämaaluonnon lisäksi rakennettua keskisuomalaista kulttuurimaisemaa. Reitin alussa sijaitsee Unescon maailmanperintökohde, Petäjäveden vanha puukirkko vuodelta 1764. Reitti soveltuu kaiken ikäisille melojille ja soutajille. Wanhan Witosen vettä kestävä reittikartasto sisältää tiedot matkan varrella olevista rantautumispaikoista ja tarjolla olevista palveluista.
Jokamiehen oikeuksista
Jokamiehen oikeuksilla saa häiritsemättä liikkua vesillä. Saa myös uida, peseytyä ja käyttää vettä omiksi tarpeikseen. Marjastus, sienestys ja kukkien poimiminen on yleensä sallittua. Kalastaa ja metsästää ei saa ilman asianmukaisia lupia.
Ranta-alueita voi käyttää lyhytaikaiseen maihinnousuun ja leiriytymiseen lukuun ottamatta asuntojen sekä kesämökkien ympäristöä, edellyttäen ettei aiheuta maanomistajalle vahinkoa, haittaa tai häiriötä. Avotulen teko ilman maanomistajan lupaa on aina kielletty, paitsi sitä varten merkityillä nuotiopaikoilla. Metsäpalovaroituksen aikana tulta ei saa kuitenkaan sytyttää lainkaan. Matkaa jatkettaessa on aina varmistettava, että tuli on täysin sammunut.
Roskaaminen ja jätteiden heittäminen luontoon on kielletty. Et saa myöskään häiritä eläimiä tai niiden pesiä, kaataa tai vahingoittaa kasvavia puita, ottaa kuivunutta tai kaatunutta puuta, varpuja, sammalta tms. toisen omistamalta maalta. Nuotiossa voi polttaa palavan jätteen ja viedä muut roskat mukanaan pois tai alueen jäteastioihin. Katso, että taukopaikka jää seuraavillekin käyttäjille siistiksi!
Turvaohjeita reitille
Suunnittele reitti etukäteen ja ilmoita jollekulle reittisuunnitelmasi ja aikataulusi Varmista kalustosi ja matkavarusteittesi kunto ja tunne oman kalustosi käyttäytyminen ja omat taitosi eri tilanteissa.
Pakkaa kanootti niin, että keula on perää korkeammalla. Kiinnitä tavarat hyvin kanoottiisi.
Käytä aina meloessasi pelastuslivejä ja lisäksi aina kypärää koskissa. Harjoittele vapautumaan aukkopeitteestä.
- Ota huomioon sää ja vesitilanne.
- Älä lähde yksin.
- Vältä suurten avovesien ylittämistä.
- Tarkista vaikeammat kosket maalta käsin, ellet tunne niitä.
- Kivet näkyvät paremmin kosken alapuolelta.
- Kosken kiertäminen maitse on turvallisin vaihtoehto.
- Älä epäröi pyytää apua lähitaloista hätätilanteessa.
- Muista aina maalaisjärjen käyttö liikkuessasi vesillä! Älä pelkää vettä, kunnioita sitä.
Koskimelontaohjeita
Melo päävirrassa, varsinkin matalalla vedellä. Pidä kanootti aina melomalla virran suuntaisena. Kaaduttaessa ui mahdollisimman nopeasti kanootin alta pois ylävirran puolelle.
Älä yritä väkisin pitää kanootista kiinni koskessa. Kellu koskessa jalat alavirtaan päin, kunnes löydät sopivamman rantautumispaikan..
Älä kävele voimakkaassa koskessa, sillä jalka voi tarttua pohjaan kiinni ja virran voima voi aiheuttaa vakavan vaaratilanteen.
Ei ole mikään häpeä kiertää koskea maitse.
Rantautumispaikat reitin varrella (kohteen etäisyys reitin alusta)
1. Kirveslahden laituri2. Vanha kirkko (UNESCO) 1,2 km
3. Pirkonsaari 5,3 km
4. Hankakoski 8,4 km
5. Taipaleen tila 9,8 km
6. Kalliokoski 16,9 km
7. Kuivaniemi 19,0 km WC
8. Kievari Rantapirtti 20,8 km
9. Survosenkosket 25,9 km
10. Rautavaja 27,9 km
11. Lylyniemi 31,4 km
12. Myllykoski (Luomenkoski) 35,6 km
13. Iso-Hiekka 37,8 km
14. Runonsaari 42,7 km
15. Vihatti 45,2 km
16. Varpaisniemi 47,7 km
17. Rasuanniemen luonnonsuojelualue 50,6 km
18. Aarresaaren kotiseutumuseo 53,2 km
19. Oinaala 53,5 km
20. Uimahalli Koskikara
21. Kellokallio
22. Paunun urheilupuisto 3,5 km
23. Seppolan satama 4,3 km
24. Pälämäen kotiseutumuseo 5,9 km
25. Hulkkion satama 12,4 km
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti