keskiviikko 14. huhtikuuta 2021

Aktiivisuutta on kehuttu ja puhumalla asiat selviävät

Luottamushenkilönä toimiminen on haasteellista hommaa. Se ottaa oman aikansa, kun asioihin perehtyy. Helpollakin pääsee, jos haluaa. Minun tapanani on selvittää epäselvät asiat itselleni, jotta tiedän mitä olen päättämässä. 

Asioita selvittelen tutkimalla esityslistoja etukäteen ja keskustelemalla yhdessä ryhmämme kanssa. Monesti Googlaan erilaisia asioita, jotka auttavat ymmärtämään päätettävää asiaa. 

Päätettävien asioiden tulee olla hyvin valmisteltuja. Lähes aina ne niin ovatkin. Toisinaan joutuu salapoliisiksi. Googlaus ja kilautus kaverille tai tuntemattomalle sellaiselle monesti auttaa ymmärtämään paremmin päätettävää asiaa. Välillä kysyn tarkentavia kysymyksiä sähköpostilla.

Paras tapa olisi kuitenkin se, että asioita käytäisiin yhdessä koko "päättäjäpoppoon" kanssa lävitse suullisesti ja etukäteen. Lisäksi aikaa pitää jäädä kysymyksille ja yhteiselle keskustelulle. 

Hyvänä esimerkkinä on Jämsän kaupungin talousarvion läpikäynti 2 viikkoa etukäteen ennen päätäntää. Silloin jäi aikaa kysymyksille ja valtuuston kokous sujui joustavasti ja mallikkaasti.

Toivoisinkin, että asiat käytäisiin päätettävän asian suuruudesta riippuen vaiheittain ja suullisesti läpi, jotta päättäjät tietävät, mistä oikeasti päätetään ja miksi. Nykyaikana lyhyet Teams info-tilaisuudet ajaisivat asiansa ja ne on vielä helppo toteuttaa.

Mielestäni näistä päätettävistä asioista tulisi pystyä puhumaan asiat asioina niin kuin "mies miehelle".

Uusi Suunta -ryhmän toimintatapaa on kadehdittu monella suulla - "Olette te aktiivisia".

Vain puhumalla asiat selviävät.

Ei kommentteja: