keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Himoittu vuori -sarja, osa Ajanvirtaa

Himoksen historiikki kirjan Himoittu vuori -sarja saa jälleen jatkoa. Tässä kirjan katkelmassa pureudutaan sivuihin 140-141.

Vasemmalla on havainnekuva alueesta kuvitteellisine rakennuksineen.

Kursiivilla kirjan on tekstiä.

---
"Kaupunki maanomistajaksi Keski-Himoksella Jämsän kaupungilla oli hiihtokeskuksen perustamisen hetkellä 1980-luvulla maita vain Himosvuoren lakialueella Saksalan tilalla, jonka määräalasta kaupunginhallitus antoi Himosvuori Oy:lle maaliskuussa 1987 ”toistaiseksi varauksen” hiihtokeskustoimintaa ja sitä tukevaan käyttöön. Lisäksi kaupunki omisti Säyrylän koulun ympäröivine maineen, jotka se luovutti 1986 Säyrylän Vapaa-aikakeskus Oy:lle. Matkailupuistohankkeen nimissä kaupunki alkoi ostaa ydinalueelta laskettelukeskuksen ja golf-kentän toimintojen edistämiseksi lisää maita.

Lehtoniemen isäntä Tuomo Rinne vastasi kaupungin yhteydenottoon, että hän ei myy maitaan. Juhani Ojala kertoo iloinneensa Rinteen ilmoituksesta kuin konsanaan taivaan lahjasta. Himosvuori Oy laati vuokrasopimuksen Rinteen kanssa ennätysnopeasti ja se allekirjoitettiin 5. lokakuuta 1999. Alue ulottui Keski-Himoksen poikki länsirinteille asti, ja sopimus esti huhuasteella liikkuneen kilpailevan laskettelukeskuksen perustamisen.

”Hannu Haljalakin onnitteli meitä saavutuksesta”, Ojala muistelee. Viestissä luki ilmeisesti Haapajärven murteella suunnilleen näin: ”Onneksi olkoon! Nyt unelmasi on lähellä toteutumistaan. Taisi olla hyvä, että me vähän härsittiin.” Ojala ei unohda sitä hetkeä, koska termi ”me” paljasti hänen mielestään, että kaupunki ja Haljala yhdessä olivat Keski-Himoksen maanhankintakuvioissa mukana.


Heti kun Himosvuori Oy oli saanut sopimuksen Rinteen kanssa valmiiksi, yhtiö aloitti neuvottelut myös Uskolan maista vielä loppuvuonna. Tarjouksensa perusteella se olisi ostanut tai vuokrannut osayleiskaavan mukaiset kaikki VU-1-rinnealueet Haiska- ja ­Haka-tiloista, mutta ei VU-2-golfalueita. Myös rahoitus oli selvä, mutta Kivelän kanta Uskolan maanomistajien kertoman mukaan oli, että kaupunki ostaa joko kaikki tai ei mitään.

Ensimmäisenä kaupunki solmi kaupat Polar-yhtiön kanssa 21. kesäkuuta 2000 Pohjois-Himoksen rinnealueen reunassa Sorsamäen tilan määräalasta, joka sai nimekseen Sorsarinne. Kauppoja syntyi myös Uskolan ja Koljosen sukujen määräaloista, joista muodostuivat uudet tilat Himoshaiska, Himoshaka ja Rinne-Saksala.

---

Saamani aineiston perusteella Jämsän kaupungin 9.5.2000 ostama Himoshaiska -tila jo maksanut kauppahinnan takaisin. Päätelmä perustuu seuraaviin tosiseikkoihin.
---
Jämsän kaupunki osti Himoshaiskan (182-430-2-79) 1 110 040 €
- Kauppakirjassa puuston arvo 100 000 €
   100 000 €
- Kaupunki myy ensimmäisen tontin (182-40-4242-2) 
   156 000 €
- Kaupunki myy määräalan 4 126 m2/1 €/m2 
   4 126 €
- Kaupunki vaihtaa tontin golfkenttään ja myy sen takaisin vaihtajalle 730 000 €:lla
   730 000 €
- Kaupunki myy määräalan vuokralla olevasta alueesta
   22 000 €

Jäljellä takaisin saamatonta kauppahintaa on 
   97 914 €
- Hiihtokeskus Himosvuori Oy on maksanut vuokria yli
   100 000 €

Huom! Puustoa on hakattu kaupungin lukuun tai se sijaitsee tilan loppuosalla.

Tilanne siis tällä hetkellä +0/-0, eli tilakauppahinta on tullut kaupungille takaisin.

---

Matemaattisesti todettuna "mikä on todistettu". Fakta on aina faktaa.

Himoshaiska -tilalle on vahvistunut Himoskylä asemakaavassa rakennusoikeutta n. 60 000 k-m2, mistä kaupunki myynyt tässä vaiheessa alle 10 %, millä myynnillä se on kuolettanut tilan kauppahinnan.

Mitä kaupunki aikoo tehdä lopulle rakennusoikeudelle n. 54 000 k-m2 ? 

Kaupunki ei ole valmis myymään sitä kaavoitettuun käyttöön yhteistyössä rinneyrittäjän kanssa sillä tavalla, kun rinneyrittäjä on yhteistyöstä mielestään kirjallisesti sopinut. Nythän on näyttöä siitä, että kaupunki ei aio tehdä lopulle rakennusoikeudelle, mikä sisältää mm. kylpylä-, hotelli-, ja monitoimihallitontin, koska on aiesopimuksella ostamassa kylpylälle rakennusoikeutta 3 M€:lla muualta Himoksen alueelta.

Alla oleva Google Maps:n kuva on ilmakuva kyseessä olevasta alueesta, noin suunnilleen.