tiistai 1. joulukuuta 2015

Keski-Suomi vai Pirkanmaa?

Jämsä on päätöksen edessä tammikuussa 2016. Valittavana on joko Keski-Suomen tai sitten Pirkanmaan itsehallintoalue. Rutto vai kolera, näinkin voi ajatella, kuten joku kirjoitti Jämsän Seudun nettisivun kommentissaan.

Ensikädessä päätös perustuu monella tunteeseen. Ja moni asiahan tehdään juuri tunteella.

Historiaankin voi hieman tukeutua. Miten Keski-Suomen maakunta ja Jyväskylä on kohdellut Jämsää ja muita ympäristökuntia? Hieman on ollut Jyväskyläkeskeistä meno. No miten Tampereen suunta? Siitä ei ole juurikaan kokemusta.

Sitten kun rupeaa miettimään aikajaksoa 20-30 vuotta eteenpäin, niin päättäminen vaikeutuu jo entisestään. Valinnan tulee kohdistua tietynlaiseen uskoon. Kumpi on vetovoimaisempi itsehallintoalue muutaman kymmenen vuoden päästä?

Jos asiaa miettii sairaanhoitopiirien kannalta, niin Tampereen yliopistollinen sairaala on tietyssä suhteessa parempi vaihtoehto kuin Kuopio. Valtapoliittisin perustein Jyväskylän suunta on vaikeampi vaihtoehto, kun mietitän juuri sairaanhoitopiirien kannalta. Samoin taloudelliset perusteet puoltavat Tamperetta. Jämsä on Jyväskylän uudessa isossa sairaalassa vain maksumiehen roolissa. No sairaanhoitopiiri on vain osa isoa valintaa.

Mutta päätöksen tulee perustua suuntaamalla ajatus pitkälle tulevaisuuteen ja miettiä koko kokonaisuutta. Ja se tekee koko hommasta varsin haasteellisen.

Jämsäläiset päättäjät olivat eduskunnassa vierailulla ja Pekkarisen lobbausjoukko teki häiritsevän voimakkaasti töitään. Jopa niin voimakkaasti, että monelle tuli oikein paha olo. Voimakas lobbaus Jyväskylän suuntaan kääntää katseet Tampereelle päin, valitettavasti.

Vaihto Keski-Suomesta Pirkanmaan suuntaan on iso asia, mutta Jämsä on tottunut jo isoihin muutoksiin. Virkamieskoneistomme osaa hoitaa asian. No jos valinta on Pirkanmaa, niin miten käy Keski-Suomen? No se on Pekkarisen päänvaiva, ei ollenkaan Jämsäläisten.

Mutta lisää faktaa päätöksenteon tueksi kaivataan...