sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Led -lamppu 100 W (13,5 W)

Nyt on parin kuukauden ajan ollut 100 W (13,5 W) led-lamppuja saatavilla. Eli valotehoa saadaan nyt huomattavasti enemmän syksyn pimeyteen. Mutta mitä se tarkoittaa rahassa?

Lasketaan ensin sähkön hintaa. Siirto maksaa noin 6,5 snt/kwh ja energian hinta noin 6,5 snt/kwh eli yhteensä sähkön hinnaksi tulee noin 13 snt/kwh.

Lampun hinnat ovat noin seuraavat. Perinteinen hehkulamppu maksaa noin 1 € ja Led -lappu noin 18 €.

No mitä sitten maksaa kun molempia lappuja poltetaan tunnin ajan? Perinteisen lampun (100 W) hinnaksi tulee 1,3 snt/h ja ledin (13,5 W) hinta on 0,18 snt/h. Vuosikulutuksen ovat seuraavat, perinteinen 113,88 €/a ja ledi 15,38 €/a.

No sitten tuli mieleen, että kuinka kauan lediä pitää pitää päällä, jotta saadaan 17 € hinnanero katettua? Ja se on 1600 tunnin kohdalla eli 66 d. Parissa kuukaudessa se on maksettu. Oletuksena on, että lamppu palaa koko ajan.

No tarkka laskelmahan ei ole näin helppo, koska hehkulamppu tuottaa runsaasti lämpöä ja vastaavasti lämpöpatteri on vähemmän päällä. Sitä en rupea laskemaan, koska käytännössä hehkulamppuja ei enää saa ja laskeminen on sinänsä turhaa.

Mutta hehkulamput kannattaa kuitenkin vaihtaa led -lamppuihin. Syttyy nopeasti ja valotehoa löytyy. Myös vanhoihin lamppuihin voi asentaa valoteholtaan isommat led-lamput kuin vastaavan hehkulampun. Palovaaraa ei ole, koska lämmönmuodostusta ei juurikaan ole. Energiansäästölamput kannattaa unohtaa, koska syttyvät hitaasti ja kestoikä ei ole hyvä.