lauantai 9. toukokuuta 2015

Tekevälle sattuu - Sohvalla maaten ois mennyt makeesti

Rupesimpa pitsan tekoon. Ensin oli vuorossa uunin päälle laitto. Sitten tein taikinan, joka laitettiin lieden takalevylle nousemaan. Taikinahan nouseen hyvin siinä, koska uunin lämmetessä lieden päällinen on optimaalinen taikinan kohoamiselle. Seuraavana vuorossa oli jauhelihan paistaminen. Laitoin jauhelihan paistumaan liedelle etulevylle. Ja tietysti liesi piti laittaa päälle, etulevy tietty.

Taikinan noustessa ja jauhelihan lämmetessä ruperin tekemään tomaattisiivuja. Kaikkea pitää tehdä rinta rinnan, jotta on tehokas. Hieman ihmettelin, miksi jauheliha ei jo höyryä. Ajan kulun hahmottaminen touhutessa on suhteellista. No jatkoin tomaattien siivuttamista.

Ja sitten se tapahtui - huomasin kuinka taikinakulho savusi takaliedellä. Äkkiä otin pohjasta sulaneen kulhon laidat ja laitoin sen tiskialtaaseen. Kulhon pohja ja taikina oli edelleen kuumalla liedellä. Ne piti saada pois savuttamasta. Ja ei kun taikinaan käsin kiinni. No samalla paloi kuumassa sulaneessa kulhonpohjassa oikean käden peukalo, iso rakko tuli. Otin lieden pois päältä.

Siinä sitten peukaloa hanan alla jäähdyttäessä kulhon pohja savusi edelleen liedellä. No pitihän siinä turvautua vaimon apuun, joka tuli kaapimaan sulaneen taikiankulhon pohjan liedeltä pois. Samaan hätään jälkikasvu aukoi pari ikkunaa ja parvekkeen oven. Käry oli melkoinen

No taikinapohjan teko oli aloitettava alusta. Jauheliha säästyi vaurioilta. No loppujen lopuksi pitsakin tuli valmiiksi.

Mutta jos alunperin olisin jäänyt sohvalle makoilemaan pitsan tekemisen sijaan, niin tämäkin kirjoitus olisi jäänyt kirjoittamatta.