torstai 21. tammikuuta 2016

Ajattelua umpisuolella

"Ajattelua umpisuolella" vai oliko se "ajatella umpisuolta", mutta itse asiaan ja ei ajatella vain SOTEa.

Hain Jämsäläisen kaupunginvaltuutetun ilmaisen Keskustapuolueen äänitorven eli Keskisuomalaisen aamulla to 21.1.2016 postilaatikostani. Näyttää Jämsäläisten aivopesu jatkuvan sivulla 8 melkein koko sivun jutulla. Otsikkona on "Yrittäjät jäisivät Keski-Suomeen". Isoin kuvin on haastateltu neljää eri yrittäjää.

Nyt illalla luin kirjoituksen uudelleen. Yrittäjät ovat selkeästi sitä mieltä, että Keski-Suomi on Jämsän valinta. Perustellaan tietyin osin historialla, maantieteellä ja verkostoilla sekä markkina-alueilla.

No historia on historiaa ja se ei minun päätökseen vaikuta. Maantieteellä ei normaalille Jämsäläiselle ole juurikaan merkitystä. Asioida pitäisi Jämsässä, mutta jos haluaa merta edemmäs kalaan niin nyt osa suuntaa Tampereelle ja osa Jyväskylään. Verkostot tulee säilymään, vaikka maakuntaa vaihdetaan. Ja uusia verkostoja luodaan oli maakuntapääätös ihan mikä tahansa. Yrittäjien markkina-alueet ei muutu mihinkään olemme sitten Keski-Suomessa tai Pirkanmalla. Oikeastaan se on vain mahdollisuus.

Mutta mitään selkeitä argumentteja eli syitä ei ollut yrittäjillä, miksi Jämsän valinta ei voisi olla Pirkanmaa. Ymmärrän kyllä heidän Keski-Suomi kannan.

Monissa henkilökohtaisissa keskusteluissa on tullut esille, että suhteellisesti Keski-Suomessa Jämsän päätösvalta on isompi ja Pirkanmaalla pienempi. Mutta oleellista on kuitenkin se, että kummassa maakunnassa pystymme enemmän vaikuttamaan omiin asioihimme. Ja tietysti se vaikuttaa, missä näemme olevan pitkällä juoksulla (10-30 v) parempi tulevaisuus ja suuremmat mahdollisuudet.

Mutta ihan Keskisuomalaisen uutisointiin. Aivopesevää ja harkitsevaa on sitä ei voi kukaan kieltää. Mitä enemmän toitotetaan Keski-Suomea, niin sitä enemmän sitä hyljin. Näin se vaan on. Tällainen uutisointi kääntyy lopulta Keski-Suomea vastaan.

Ei sinullekkaan tulla sanomaan, miten sinun tulee ajatella.

Lisäys: Jos umpisuoli heittäytyy hankalaksi, niin sille ei voi pääkoppa mitään, kakkoseksi jää.