Keskisuomalainen sanomalehdellä on kova hätä saada Jämsä pois Pirkanmaan Sairaanhoitopiiristä. Jämsän valtuuston enemmistö päätti kolme vuotta sitten liittyä Pirkanmaalle. Erityisen tyytyväisiä ollaan TAYS: n palveluihin. Etäisyyttäkään ei moitita kun Jämsän omassa sairaalassa hoituu monet vaivat ja jos ei niin vain alle tunnin matka on hälytysajoneuvolla yliopistotason sairaalaan Tampereelle.
Jämsältä pyydetään lausuntoa itsehallintoalueeseen suuntautumisesta helmikuun 9 päivänä. Keskisuomalainen lehti kampanjoi nyt valtuutettujen käännyttämiseksi. Esimerkiksi 23.1.16 lehdessä päätoimittaja arvosteli kaupunginjohtajaamme perusteettomasti ja lisäksi keväällä virkaan astuva maakuntajohtaja Tapani Mattila uhkaili kirjoituksessaan Jämsäläisiä monilla heikennyksillä, jos he suuntautuvat Pirkanmaalle. Kolmas kirjoitus toimittajalta oli niin ikään uhkaileva.
Tämä on juuri sitä Keski- Suomalaista vanhahtavaa hallinnon tyyliä jota monet Jämsäläiset karsastavat. Jyväskylä keskeisyys on valitettavasti köyhdyttänyt muita maakunnan kuntia, esimerkiksi Jyväskylän koulutuskuntayhtymän alijäämä joka kipuaa 60 miljoonaan euroon ja sen maksajina on peruskunnat. Rahat arvellaan käytetyn Jyväskylän lukion seiniin. Luottamusta on horjuttanut myös varuskunnan siirto Jämsästä niin, ettei maakuntaeliitti tehnyt mitään kompensoivaa elettä.
Asenteita kuvaa myös pieni esimerkki, Mäntäntien kunnostus joka kymmenen vuotta sitten todettiin huonokuntoisemmaksi kantatieksi valtakunnassa, Jämsäläiset kampanjoivat tämä perusteollisuuden tärkeän tien kunnostamiseksi vuosikausia ja sitten kunnostuksen laukaisikin lopulta Kainuulainen liikenneministeri.
Alkuvuodesta Keski- Suomen Sairaanhoitopiiri vähensi ostojaan Jämsän sairaalasta vaikka sillä on samanaikaisesti uhkasakko hoitojonoista. Maakuntahallituksella ei ole näihin erillisiin toimijoihin ollut vaikutuskeinoa. Luottamus on valitettavasti hiipunut. Asiat ovat kehittyneet pitkällä aikavälillä Pirkanmaan hyväksi, myös Jämsän kaupungin kehitysyhtiön tekemä tilastollinen vertailu painottuu sen hyväksi. Ehkä tässä prosessissa on jotain opittavaa uuden itsehallintomallin rakentamisessa. Päättää valtioneuvosto asian miten tahansa, elämä kuitenkin jatkuu käytännössä molempiin suuntiin maakuntarajoista huolimatta ja kummatkin maakuntalaulut raikukoon Koillis- Hämeessä.