maanantai 6. heinäkuuta 2015

Vaaran vuodet

Tönkäisen muutamaa Jämsän Seudun lehtijutun kohtaa...

Himoksen Master Plan
Jäin syvällisesti miettimään: Mitä Kari Vaaran Masterplanista oikeastaan toteutui?

Jämsän Seutu lehtijutussa 3.7.2015 Masterplan (2005) oli Vaaran projekteista yksi merkittävimpiä. Mielestäni suunnitelma on hieno, mutta mihin jäi toteutus? Hienot suunnitelmat vaativat aina täydellisen toteutuksen. Mutta toteutus jäi tekemättä? Mihin se kaatui? Onko katsottu peiliin?

Masterplanin toteutus pysähtyi Jämsän kaupungin ja rinneyrittäjän vuokrasopimuksen tulkinnan erimielisyyksiin ja myöhemmin on toteutunut kaupungin merkittävällä avustuksella vain golfkenttä. Mielestäni on kyseenalaista, että golfkenttään laitettiin niin paljon "sitoumuksia". Nyt on näyttänyt sille, että taloudellisesti golf -kenttä ei ole kannattavaa liiketoimintaa, ainakaan näillä kävijämäärillä. Kiikun kaakun mennään.

Kari Vaara jää eläkkeelle elokuun lopussa. Mutta on olemassa edelleen aiesopimus, että kylpylä tulee Master Planissa osoitettuun paikkaan. On ilmeistä, että aiesopimus pitäisi purkaa. Onko se unohtunut?

Merkkityöt
Todettakoon vielä, että lehtijutun mukaan Kari Vaaran yksi "merkkityö" on "Himoksen toiminnallisuus ja ilme (2005)". Niin, mikä se muuten oikeasti on?

Täytyy kuitenkin muistaa kuka on Himoksen perustaja. Se ei ole Kari Vaara. Himoksen perustaja on Juhani Ojala.

Jämsänjoen valaitussuunnitelma
Lopuksi ajattelen vielä ääneen ja totean, että hienoja suunnitelmia, mutta liian kalliita toteuttaa. Yksi mieleen painuvimmista esimerkeistä on Jämsänjoen valaitussuunnitelma, Seppolan sillan ja ysitien sillan väliin. Sellaisia miljoonavaroja ei kaupungin budjetista löydy, epärealitinen suunnitelma. Sellaisia miljoonavaroja ei löydy nyt eikä lähitulevaisuudessakaan kaupungin kirstusta.

Jäin veronmaksajana ja päättäjänä kaipaamaan realistisia suunnitelmia, joilla on Jämsän kaupungin budjettiin sopiva hinta. Pienillä asioilla saataisiin jo paljon aikaiseksi. Suureellisilla suunnitelmilla on tapana pölyttyä mapeissa.


 Kopioita Jämsän Seutu lehdestä 3.7.2015


Master Plan suunnitelma