torstai 27. huhtikuuta 2023

Jämsäläisiä lähiviinejä vapuksi

- Vesa Ruuska -

Tiesitkö, että ilmastonmuutoksen myötä Jämsästä tulee Euroopan merkittävin viinintuotanto alue? Kaikki kyläviinit viedään käsistä. Kauniit etiketit houkuttelevat ostajia. Esittelen niistä muutamia.

HIMOS: Golfkentän kupeessa kypsynyt. Erinomainen rähinäviini moniin hilpeisiin kesätapahtumiin.

PARTALA: Mäen alla rauhassa rehevöitynyt kyläviini. Istuu harmonikkamiesten aamuöisiin soittosessioihin ja kesäyön spontaaneihin karaoke-tapahtumiin. Ei kurttuotsaisille.

ALHOJÄRVI: Peltoaukeamien kypsyttämä. Rotevan voimakas. Traktorin tuoksuinen jälkihaju.  Jyväjemmareille, maamiesseuran illanviettoihin ja susijahtien äänenavaajaksi.

KÄÄPÄLÄ: Notkossa varttunut hummanhajuinen radanvarsiviini, jossa ripaus tamman kikkaretta. Totoiluun ja tötöilyyn. 

JUOKSLAHTI: Ruonanvuoren agraarirypäleiden makua täydentää savusaunan aromi. Hilpeään hönöttelyyn. Raatosaaren rantaan ja valvontakameroiden räpseeseen.

SAAKOSKI: Aito kantriviini. Ilmastonmuutoksen odotteluun. Nautitaan siihen saakka, kunnes vesi huuhtelee kyläbaarin katolla olevan soutuveneen pohjaa.

PIHLAJAKOSKI: Köyhän kansan Hollywood -viini. Pihkainen, metsurin hajuinen, roteva kiisseli. Sopii Pekko-elokuvien takaperin katseluun ja vedenheittoon.

JÄMSÄNKOSKI: Happotornilta tuoksahtava punaviini. Kypsynyt Myllymäen ikuisesti vapailla yritystonteilla. Nautitaan METKO-messuilla, jalkapallokentän männikössä.

KAIPOLA: Aperiitan veroinen tanakka paperimiesviini, yövuorojen naustiskelu hetkiin (valmistus lopetettu 2020).

Ei kommentteja: