sunnuntai 13. helmikuuta 2022

Ensin kaksi ja sitten vei koko miehen

Kevät on viherkasvien huollon aikaa. Puhutaan multien vaihdosta, mutta mielestäni termi on väärä. Hortonomisesti hieman leikkelen kasveja, laitan kasveja isompiin ruukkuihin ja lisäilen hieman multaa. Ei niitä multia sananmukaisesti vaihdeta. Tänä keväänä meni kolmekymmentä (30) litraa multaa. Yksi pussillinen meni jo kahden ison kasvin siirtoon isompiin ruukkuihin, kaski muuta lisäilyyn.

Itselläni kaikki alkoi vuonna 1987 kahdella kasvilla. Kasvi kasvilta ja vuosi vuodelta määrä lisääntyi. Ne säilyivät hengissä. En opettanut niitä uimaan. Liika kastelu on tyypillisin kasvien tappokeino. Aluksi kastelin kasveja kahdesti viikossa. Osa kasveista voi heikosti ja sen jälkeen aloin kastelemaan kasveja vain kerran viikossa. Kastelupäiväksi on vakiintunut sunnuntai. Jos kasveja kastellessa multa on märkä, niin kastelen kyseisen kasvin vasta seuraavana sunnuntaina. Mullan pitää ns. kuivahtaa kastelujen välissä.

Vuosia on nyt kulunut ja viherkasvien määrä on lisääntynyt. Nyt suoritin tarkistuslaskennan multien vaihdon jälkeen ja pääsin lukuun kuusikymmentä kolme (63). Nyt niiden määrä on aika maksimissa.

Tällä keväisellä huollolla kasvit pärjäävät koko vuoden. Hoito on helppoa. Kerran viikossa kastellaan. Välillä tulee napsittua ohi mennessä kuvia lehtiä. Hommaan menee alle 10 min viikossa.

Perusohje: mitä vahapintaisempi kasvi on, niin sitä helppohoitoisempi se on.

Jos into heräsi, niin aloita muutamalla kasvilla. 

Ei kommentteja: