torstai 17. helmikuuta 2022

Päätöksenteon vaikeus

Tuossa lumia kolatessa tuli ajatuksia päähän.

Periaatteessa päätöksenteko menee seuraavasti. Ensin asiaa käsittelee lauta- ja johtokunnat. Sitten asia tulee hallitukselle. Lopuksi valtuusto päättää asian. No ihan näin asia ei mene oikeasti, mutta näin se on yksinkertaisesti.

Lauta- ja johtokunnat käsittelevät asiaa keskustellen. Näin tapahtuu myös hallituksessa. Lopuksi asia tulee valtuustoon ja iso osa ei ole riittävästi perehtynyt, mistä oikeasti päätetään.

Siis keskinäistä dialogia käydään valmisteluvaiheessa lauta- ja johtokunnissa. Hallituksessakin asioita saatetaan taustoittaa useammissa kokouksissa. Valtuuston osalta näin ei ihan tapahdu. Mielestäni valtuuston päätöksenteosta puuttuu dialogi. Asiat tulevat aika nopeasti taustoittamatta lopulliseen päätöksentekoon eli valtuustoon.

No ainoa keino lievittää valtuuston tuskaa on perehtyä ainakin hallituksen esityslistoihin. Ja toisissa asioissa myös lauta- ja johtokuntien esityslistat tulee lukea.

No missä se ongelma luuraa, vaikka kuinka yrittää asioista ottaa etukäteen selvää?

Olen asiaa pohtinut ja mielestäni esittelyteksteistä ei saa riittävää "tolkkua", jotta oikeasti tietää, mistä päätetään. Esittelytekstien tulisi olla selkeästi kirjoitettu, jotta jokainen sen lukija ymmärtää lukemansa. Valtuustossa saattaa olla se metsämökin mummo ja hänenkin tulee asiat ymmärtää.

Päätöksenteko valtuustossa perustuu pitkälti luetun ymmärtämiseen.

Täytyy kuitenkin todeta, että ryhmämme Uusi Suunta käsittelee asioita paljon ja joka päivä. WhatsApp laulaa pitkin päivää. Puhelin pirahtelee. Etäkokouksia pidetään. Hallituksen esityslistaa käydään läpi isolla porukalla, yleisimmin etäkokouksina. Kuukausittain kokoonnumme isolla porukalla ja käsittelemme ajankohtaisia asioita.

Mutta riittääkö se ymmärtämään päätökseen tulevia asioita?

Tästä kohti parempaa huomista. Keskinäistä dialogia tulee saada kehitettyä, varsinkin valtuuston. 

Hyvä tästä tulee.

Ei kommentteja: