keskiviikko 23. helmikuuta 2022

Riski vai ei

Viime aikoina mediassa on esiintynyt paljon kirjoituksia Fennovoiman Hanhikiven ydinvoimalahankkeeseen ja sen riskeihin liittyen.

Taloussanomat kirjoittaa seuraavasti 7.2.2022. 

"Rakennuskonserni SRV on perjantaina allekirjoittanut sopimuksen, jolla se myy 1,8 prosentin osuutensa ydinvoimayhtiö Fennovoimasta RAOS Voimalle, SRV kertoo tiedotteessaan. RAOS Voima on Venäjän valtion omistaman Rosatomin suomalainen tytäryhtiö."

Helsingin Sanomat kirjoittaa seuraavasti 9.2.2022.

Pyhäjoelle suunnitellun ydinvoimalan ankkuriomistaja teräsyhtiö Outokumpu laskee merkittävästi arviotaan Fennovoima-omistuksensa arvosta."

"Yhtiön mukaan Fennovoima-omistuksen käypä arvo vuoden vaihteessa oli 0 euroa, käy ilmi Outokummun tuoreesta tilinpäätöksestä. Edellisvuoden lopussa käyväksi arvoksi arvioitiin 27 miljoonaa euroa."

"Käypä arvo tarkoittaa omaisuuserän markkina-arvoa eli todennäköistä myyntihintaa, jos yhtiö nyt osakkeet myisi."

YLE kirjoittaa seuraavasti 21.2.2022.

"Jos me panostamme venäläiseen ydinvoimaan tällä Fennovoiman nykyisellä rakenteella, niin tuemme suoraan Venäjän ydinasetuotantoa ja sitä kautta myös Vladimir Putinin geopoliittisia päämääriä. Mielestäni hanke pitää pysäyttää." - Kari Liuhto, kansainvälisen liiketoiminnan professori - 

Jämsän Aluelämpö Oy:ssä asia nähdään toisin.  On sijoitettu 3.200.000 € Fennovoiman Hanhikivi hankkeeseen ja tällä se saa 2 MW tehon. Jämsän kaupunginvaltuustolle 21.2.2022 esitettiin Jämsän Aluelämpö Oy riskienhallinta seuraavasti, alla kopio kaupunginvaltuuston kokouksesta. Siis tämä oli tuotu kokoukseen "tiedoksi kaupunginvaltuustolle" kaneetilla.

Lue riskit tarkkaan ja huomaa, että Fennovoiman Hankikivi ydinvoimalahankkeen sijoituksen riskiä ei ole edes mainittu riskinä.

Kuvaa klikkaamalla saat sen suurennettua.


Kuitenkin on olemassa riski 3.200.000 €:n menetykseen. Se menetetään kokonaan, jos hanke lakkautetaan. 

Tai sitten jos Hanhikiven hanke paljon viivästyy, niin omistusosuuksien suhteessa maksetaan lisää rahaa hankkeen loppuun saattamiseksi. Olkiluoto 3 ydinvoimalahankkeen omistajat maksoivat viimeisen tiedon mukaan 1.000.000 € / MW lisää viivästymisestä johtuen. Jos mennään samassa suhteessa, niin se tekee 2.000.000 € lisälaskun Jämsän Aluelämpö Oy:lle. Suomennettuna 3,2 M€ sijoitus kasvaa 5,2 M€:n.

Siis onko Sinun mielestäsi Jämsän Aluelämpö Oy:n sijoitus Fennovoiman Hanhikiven ydinvoimalaan riski vai ei?

Ei kommentteja: